Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Kto a prečo je imúnny proti koronavírusu? Vedci prišli so zaujímavým vysvetlením

reklama:
Kto a prečo je imúnny proti koronavírusu? Vedci prišli so zaujímavým vysvetlením

COVID-19 je ochorenie, na ktoré reaguje každý organizmus inak. Aj keď je vysoko infekčný, niektorí ľudia sú proti nemu imúnny.

Vedci si dlhé mesiace lámali hlavu nad tým, ako je to možné. Dnes už vraj poznajú dôvod. Tvrdia, že zvláštnu výhodu môže mať až polovica ľudí.

Môžu za to ochorenia, ktorými sme si prešli v minulosti. Vedci zistili, že keď bol organizmus v minulosti vystavený "útokom" bežným koronavírusom, ktorý spôsobuje napríklad sezónne nachladnutia, je lepšie pripravený na boj s ich nebezpečným príbuzným SARS-CoV-2.

Imunita niektorých ľudí môže vraj prirodzene odolávať prepuknutiu ochorenia COVID-19. Ako informuje Medicalxpress.com, so zisteniami prišiel kalifornský inštitút La Jolla Institute for Immunology.

Konkrétne sú za to zodpovedné "pamäťové" T-bunky imunitného systému (T-lymfocyty). Tie totiž dokážu rozpoznať vírusy, s ktorými sa už predtým stretli, vďaka čomu ich vedia oveľa ľahšie likvidovať.

Z výskumu, ktorý vedci začiatkom augusta publikovali v magazíne Science, vyplýva, že niektorí ľudia majú miernejší priebeh ochorenia COVID-19, čo by mohlo byť spôsobené tzv. krížovou imunitou, pri ktorej do reakcie vstupujú práve T-lymfocyty, ktoré sa už v minulosti stretli s vírusom s podobnými vlastnosťami.

Výhodu v boji s COVID-19 by tak mohla mať až polovica ľudí. Vedci totiž zistili, že 40 až 60 percent ľudí, ktorí sa nenakazili novým koronavírus, mali v tele T-lymfocyty, ktoré na SARS-CoV-2 odpovedali imunitnou reakciou. Ich imunitný systém bol schopný rozpoznať fragmenty nového koronavírusu, aj keď sa s ním predtým nestretol, uvádza Sciencedaily.com.

Tento jav bol pozorovaný u dobrovoľníkov z Holandska, Nemecka, Británie či zo Singapuru a vedci predpokladajú, že by mohol pomôcť pri vývoji účinnej vakcíny.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 28. septembra 2021

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.