Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Kto chce vychovať dokonalé dieťa, musí vedieť, ako na to. Niektoré rady pedagógov Vás iste prekvapia.

reklama:
Kto chce vychovať dokonalé dieťa, musí vedieť, ako na to. Niektoré rady pedagógov Vás iste prekvapia.

Každý rodič túži po tom, aby jeho dieťa bolo tým, ktoré je skutočne dokonalé. Aby to bolo práve jeho dieťa, ktoré bude chytré, ale hlavne bude úplne samostatné. To sa nemusí vždy podariť, pretože nie každý rodič má v tomto smere dostatok skúsenosť. Preto by mal dať na rady odborníkov. Pozrime sa spoločne na rady známej psychologičky, ktoré môžu byť vodítkom každého rodiča, ktorý chce dieťa, ktoré bude úplne dokonalé. Vychovať ho nie je zase až tak zložité.

Metóda Montessori ako veľký unikát

Na čom sú založené dané rady? Na využitie metódy, ktorú možno označiť za skutočne zaujímavú a tiež za skutočne unikátne. Je to metóda Montessori, ktorá sa stáva populárnou po celom svete. Mnoho ľudí si pritom myslí, že ide o postup moderný. Opak je pravdou. Dané postupy vznikli už zhruba pred 100 rokmi, kedy sa začali aktívne uplatňovať. Rovnaké je to aj dnes. Táto metóda výchovy môže byť uplatňovaná nielen v rodinách, ale môže byť využívaná napríklad aj v školách i materských škôlkach.

Základy danej metódy položila Maria Montessori, podľa ktorej sa tento postup výchovy tiež nazýva. Táto žena bola talianskou lekárkou a tiež učiteľkou. Práve táto kombinácia jej pomohla v tom, že dokázala lepšie radiť rodičom so správnosťou ich výchovy.

Dieťa sa učí z vecí okolo seba

Snažte sa, aby malo dieťa okolo seba mnoho rôznych inšpirácii. Daná metóda je založená na tom, že sa dieťa učí hlavne z tých vecí, ktoré ho priamo obklopujú. Čím ich je viac, tým lepšie.

Eliminujte kritiku

Kritika by mala prísť skutočne až vo chvíli, keď je nutná. Nielen, že môže brzdiť samotný rozvoj dieťaťa. Ak je kritizované veľmi často, vedie to k tomu, že bude v budúcnosti kritizovať druhých.

Pozor na nepriateľstvo

Atmosféra, v ktorej dieťa žije, je veľmi dôležitá. Ak je negatívna až nepriateľská, môže to smerovať k tomu, že začne postupne bojovať s okolím a pôsobiť negatívnym dojmom.

Rešpektujte ho

Nielen, že sa dieťa tiež samo naučí rešpektovať druhých. Dieťa tak bude môcť robiť to, čo aj samo považuje za správne. Keď rešpektujete Vy dieťa, bude aj ono následne rešpektovať Vás samotných.

Nesmejte sa

Ak sa mu niečo nepodarí, nie je na mieste sa mu smiať. Vystavenie týmto pocitom môže viesť k tomu, že bude dieťa veľmi nesmelé. V budúcnosti sa bude báť niečo urobiť alebo tiež čokoľvek ukázať.

Doprajte mu pocit bezpečia

Ten je pre každé dieťa veľmi dôležitý. Práve vytvorenie pocitu bezpečia je spojené aj so samotnou dôverou, ktoré bude mať nielen vo Vás. Bude mať tiež veľkú dôveru v mnohých ostatních.

Nemalo by sa hanbiť

Ak urobí niečo zlé, malo by si to uvedomiť, ale nemalo by sa za to hanbiť. Dlhodobé vyvolávanie pocitu hanby sa podpíše na tom, že dieťa bude po celý život cítiť vinu aj za drobnosti.

Podporujte ho

Podpora ho nielen posúva ďalej, ale je spájaná aj s tým, že dieťa bude mať výrazné sebavedomie, ktoré bude potrebovať hlavne v dospelosti, pri ceste za svojimi cieľmi.

Nemajte prehnané nároky

Vaše nároky by mali vždy zodpovedať jeho veku a tiež jeho schopnostiam. Aj vďaka tomu sa naučia trpezlivosti a bude vedieť, že keď niečo robí, tak to dokáže dotiahnuť do úspešného konca.

Vytvárajte priateľskú atmosféru

Bude sa cítiť veľmi dobre nielen s Vami. Daná priateľská atmosféra mu pomôže tiež v tom, že si lepšie získa mnoho kamarátov, rovnako ako v tom, že sa v dospelosti zamiluje.

Neohovárajte ho

Ak sa na neho sťažujete, nikdy by Vás potomok nemal počuť. Vždy je potrebné jeho problémy prerokúvať za zatvorenými dverami. Inak sa môže u dieťaťa vytvoriť veľký pocit viny.

Majte rešpekt

Pokiaľ urobí niečo inak ako považujete za správne Vy, snažte sa ho čo najviac rešpektovať. Málokedy existuje len jediná cesta. Váš potomok si tak vybral len inú, než zamýšľate Vy.

Podajte mu pomocnú ruku

Keď bude potrebovať a povie si, nebojte sa podať mu pomocnú ruku. Jedine tak dokáže dotiahnuť svoj plán do cieľa. Navyše dôjde k vybudovaniu silného putá a tiež vzájomnej dôvery.

Buďte mu príkladom

Deti sú obrazom svojich rodičov. Je na mieste na toto myslieť a tak sa stanete vzorom Vášho dieťaťa. Jedine tak dokáže získať tie najlepšie vlastnosti a schopnosti, ktorými disponujete práve Vy.

Je vidieť, že zoznam daných rád je naozaj obsiahly. Na druhej strane smerujú k jednému jedinému. K tomu, aby si dieťa dokázalo samo vytvoriť určitú osobnosť a aby dokázalo samo robiť to, čo ho baví a čo považuje za správne. Nie je ideálne tlačiť ho do toho, čo nechce, rovnako ako nie je ideálne v ňom rozvíjať skôr negatívne myšlienky alebo obavy. Ani jedno nie je na mieste.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 4. marca 2021

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.