Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Lámu sa vám nechty? Bolí vás hlava? Tvoria sa akné? Zrejme vám chýba táto látka

reklama:
Lámu sa vám nechty? Bolí vás hlava? Tvoria sa akné? Zrejme vám chýba táto látka

Naše telo potrebuje pre svoje správne fungovanie a rozvoj rôzne vitamíny a minerály. Zvyčajne, ak mu konkrétna látka dlhodobo chýba, povedie to k nejakému zdravotnému problému. Často si však toho nie sme vedomí a tak nášmu telu nedokážeme pomôcť ani zabrániť ďalším komplikáciám. Keďže ide o veľmi dôležitú vec, dnes vám prezradíme 5 najčastejších príznakov nedostatku niektorých vitamínov a minerálov. Ich výsledkom potom býva nejaký problém so zdravím alebo výzorom.

Akné: Nedostatok zinku

Nedostatok zinku v tele môže viesť k vzniku akné. Je to preto, že zinok je zodpovedný za sfarbenie našej pokožky a tiež kontroluje produkciu olejov v koži. Okrem toho, zinok má na pokožku aj niekoľko ďalších pozitívnych vplyvov. Vykonáva napríklad to, že urýchľuje hojenie, zmierňuje zápaly a regeneruje naše kožné bunky. Konkrétne čo sa týka akné, tak jeho vzniku bráni zinok tým spôsobom, že spomaľuje aktivitu enzýmu 5-alfa-reduktázy, ktorý stimuluje tvorbu testosterónu. No a ako všetci vieme, testosterón je primárnou príčinou akné hlavne u dospievajúcich. Len 30 mg zinku denne dokáže predísť tvorbe akné. Toto množstvo získate napríklad konzumáciou 0,5 dcl tekvicových semienok.

Drobné biele hrbolčeky na spodnej časti ruky: Nedostatok esenciálnych mastných kyselín

Ak sa u vás vyskytuje nerovnováha esenciálnych mastných kyselín, teda inými slovami, ak vám chýba omega-3 kyseliny, potom je veľká šanca, že sa vám na spodnej časti ruky, medzi ramenom a lakťom, začnú tvoriť také malé biele kožné hrbolčeky. Omega-3 mastné kyseliny dokážu zastaviť tvorbu týchto hrbolčekov a tiež zabráni tvrdnutie vlasových korienkov, pretože majú veľmi silné protizápalové účinky.

Vypadávanie vlasov: Nedostatok železa

Železo je jedným z najdôležitejších minerálov nielen pre vaše vlasy, ale aj pre celé telo. Jeho špecifickou úlohou pri vlasoch je to, že zabezpečuje dostatočné okysličenie vlasových korienkov kyslíkom a ďalšími dôležitými živinami. Nedostatok železa tak môže viesť okrem anémii k vypadávaniu vlasov.

Suché, poškodené alebo lámavé nechty či vlasy: Nedostatok biotínu (vitamínu H)

Ak chcete mať lesklé a zdravé vlasy, vaše telo potrebuje biotín. Niekedy sa mu tiež hovorí aj vitamín H alebo vitamín B7. Hoci biotín sa v strave vyskytuje v pomerne hojnom množstve a tiež ho dostať kúpiť v takmer každej predajni s vitamínmi, je stále veľa ľudí, ktorí ho majú nedostatok. V takom prípade dochádza k vypadávaniu vlasov, ich stenčovaniu, lámaniu a inému poškodzovaniu. To isté sa týka aj lámavosti nechtov.

Bolesti hlavy alebo svalové kŕče: Nedostatok horčíka

Horčík je ďalším nesmierne dôležitým minerálom pre vaše zdravie a krásu. Je absolútne nevyhnutný pre správne fungovanie nervového systému. Dokáže tiež relaxovať a uvoľňovať svaly. Okrem toho, predchádza vzniku bolestí hláv, svalovým kŕčom a spánkovým poruchám. Aby ste dosiahli všetky zdravotné prínosy, ktoré ponúka horčík, treba ho prijímať v dostatočnom množstve. Vyskytuje sa hlavne v listovej zelenine ako je kel, šalát, kapusta či špenát. Ďalším výborným spôsobom, ako získať horčík, je ponoriť sa do kúpeľa s epsomskou soľou (síranom horečnatým). Horčík z tejto soli sa dokáže vstrebať do tela cez pokožku.

Keď náhodou na sebe spozorujete niektoré z uvedených príznakov, potom by ste mali nájsť spôsob, ako daný problém vyriešiť. Častokrát úplne stačí, keď zvýšite príjem príslušného vitamínu alebo minerálu a čoskoro pocítite zlepšenie vášho zdravotného stavu.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 25. júna 2021

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.