Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Lekár mi nariadil jesť 4 sušené marhule každý deň. Takýto zázrak som naozaj nečakala

reklama:
Lekár mi nariadil jesť 4 sušené marhule každý deň. Takýto zázrak som naozaj nečakala

Sušené marhule, lahodné občerstvenie pre zdravé srdce, kosti a žalúdok. Prečo sa oplatí ich jesť po chorobe?

Látky obsiahnuté v sušených marhuliach regulujú krvný tlak a posilňujú prirodzenú imunitu tela. Odporúčajú sa v strave anemikom, ľudí s hypertenziou a pacientov s hyperaciditou.

Aké ďalšie zdravotné výhody majú sušené marhule?

Sušené marhule sú bohatým zdrojom vitamínov, minerálov a antioxidačných zlúčenín. Vďaka týmto zložkám majú pozitívny vplyv na zdravie tela. Odporúčajú sa najmä v strave u ľudí s artériovou hypertenziou, prekyslením žalúdka a u pacientov vyčerpaných po chorobe.

Sušené marhule – pokladnica vitamínov a minerálov. Nutričná hodnota marhúľ

Nutričná hodnota sušených marhúľ je vysoká, pretože tieto plody obsahujú veľa cenných vitamínov a minerálov s mnohými vlastnosťami podporujúcimi zdravie. Nemali by sa však jesť vo veľkom množstve, najmä večer, pretože sušené ovocie je oveľa kalorickejšie ako čerstvé. Sušené marhule poskytujú asi 241 kcal na 100 gramov, zatiaľ čo kalorický obsah čerstvých marhúľ je len 48 kcal.

Tieto plody obsahujú veľké množstvo betakaroténu, tj. provitamín A, ktorý je jedným z prírodných antioxidantov. Táto zlúčenina podporuje fungovanie imunitného systému, chráni pred rozvojom infekcie, predchádza rakovine a zúčastňuje sa procesu videnia. Betakarotén v ľudskom tele sa premieňa na aktívnu formu – vitamín A, ktorý zaisťuje správnu kondíciu a regeneráciu pokožky a slizníc. Sušené marhule sú tiež ďalším antioxidantom – vitamínom C, ktorý posilňuje imunitu tela, predchádza starnutiu pokožky a chráni pred rozvojom kardiovaskulárnych chorôb a rakoviny.

Cennou zlúčeninou obsiahnutou v sušených marhuliach je vitamín B6, ktorý je nevyhnutný pre správnu funkciu nervového systému. Podieľa sa tiež na produkciu hemoglobínu, a preto je dôležitou zložkou anemickej stravy. Vitamín B6 obsiahnutý v marhuliach predchádza ateroskleróze, pretože znižuje hladinu homocysteínu v tele – zlúčenina, ktorá podporuje toto ochorenie. Pomáha tiež zlepšiť prácu srdca.

V sušených marhuliach je draslík, ktorý je zodpovedný za reguláciu krvného tlaku a hospodárenie s vodou v tele. Okrem toho podporuje prácu obličiek a ovplyvňuje správne fungovanie nervosvalového systému. Sušené marhule tiež dodávajú železo – minerál, ktorý predchádza anémii, stimuluje imunitu a znižuje únavu. Ďalšími dôležitými zložkami sušených marhúľ sú vláknina, vápnik a fosfor.

Zdravotné vlastnosti sušených marhúľ

Vlastnosti sušených marhúľ sa používajú pri prevencii a liečbe rôznych chorôb a ochorení. Tieto plody prispievajú k zlepšeniu tráviacich procesov a urýchľujú peristaltiku čriev vďaka prítomnosti vlákniny. Z tohto dôvodu konzumácia sušených marhúľ pomáha eliminovať problém zápchy. Sušené marhule majú zásaditý účinok, preto sa odporúčajú pre prekyslenie žalúdka.

Poskytujú veľké množstvo draslíka, takže je vhodné ich jesť v prípade hypertenzie. Vzhľadom na obsah vápnika a fosforu by sa sušené marhule mali objaviť v strave ľudí trpiacich alebo vystavených osteoporóze. Nemali by tiež chýbať vo výžive anemikov a ľudí patriacich do rizikovej skupiny pre rozvoj anémie, vegetariáni a dievčatá, ktoré silne menštruujú. Sušené marhule majú priaznivý účinok na stav pokožky, majú výživné a vyhladzujúce vlastnosti a prispievajú k regenerácii pokožky.

Na ich základe si môžete pripraviť masku určenú pre starostlivosť o akné a mastnú pleť. Sušené marhule stačí rozdrviť a potom zaliať teplým mliekom. Maska sa nasadí na tvár a nechá sa pôsobiť asi 20 minút. Pravidelné vykonávanie tohto ošetrenia má za následok zdravý a svieži vzhľad pokožky.

Sušené marhule, na čo si dať pozor?

Sušené marhule sú často konzervované oxidom siričitým, ktorý zachováva intenzívnu oranžovú farbu ovocia. Táto zlúčenina však prispieva k zníženiu nutričnej hodnoty produktu. Má tiež alergénne vlastnosti a môže spôsobiť podráždenie tráviaceho traktu, ktoré sa prejavuje bolesťami brucha a hnačkou. V obchodoch sú k dispozícii sušené marhule, ktoré sú bezpečnejšie, najmä pre alergikov a astmatikov.

Použitie sušených marhúľ v kuchyni

Sušené marhule možno jesť ako samostatné, sladké a výživné občerstvenie miesto vysoko spracovaných potravín, ako sú sladkosti, zemiačiky a tyčinky. Sú tiež chutným doplnkom na raňajky, najmä ovsené vločky. Sušené marhule sa tiež používajú pri výrobe domácich dezertov – tvarohový koláč s želé, jablkový koláč alebo krehké pečivo.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 15. júna 2023

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.