Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Lekári varujú, že zápach vášho tela môže signalizovať viac než len vynechanie jednej sprchy

reklama:
Lekári varujú, že zápach vášho tela môže signalizovať viac než len vynechanie jednej sprchy

Nepríjemné telesné pachy sú trápne, ale mnoho z nás sa s týmto problémom už niekedy stretlo. Údaje naznačujú, že asi 90% Američanov a 92% dospievajúcich používa antiperspiranty, alebo dezodoranty, aby znížili svoj prirodzený telesný zápach a cítili sa skvele. Napriek tomu by mal byť náhly nárast telesného zápachu vždy považovaný za závažný, pretože to môže byť známkou zdravotného problému.

Vaša pokožka na hlave zapácha ako špinavá plienka

Všetky vlasy môžu niekedy zapáchať. Ale niektorí ľudia majú vlasy, ktoré môžu byť najlepšie opísané ako hnijúce ryba, alebo špinavé plienky. Odborníci toto považujú za „syndróm páchnuceho vlasu“. Čo to spôsobuje? Odborníci stále ešte nevedia. Teórie sa pohybujú od baktérií a húb, ktoré sú vinníkom až po super mastné vlasy, ktoré vstrebávajú zápach z prostredia, zatiaľ čo niektorí naznačujú, že je to spôsobené hormonálnou nerovnováhou. Takže, čo by mala urobiť páchnuca osoba? Najlepším riešením je použitie antibakteriálneho tekutého umývacieho prostriedku a mydlo obsahujúce síru na čistenie vlasov a pokožky hlavy. Kým síra znižuje olejovitost pokožky hlavy a eliminuje živiny potrebné pre rast baktérií a húb, antibakteriálna látka zastaví rast baktérií.

Váš pot je najsilnejší v celom autobuse

Všetci sa potia, a ak nezabudnete ráno použiť dezodorant, je nepravdepodobné, že by si to niekto všimol. Ale my všetci máme naše zlé dni, kedy je ťažké skryť zápach vychádzajúci z podpazušia. Obvykle sa vytvára pot, ktorý vo väčšine prípadov nie je smradľavý. Ale potom máme tiež niečo, čo sa nazýva apokrinné žľazy, ktoré sa vyskytujú väčšinou v podpazuší, v slabinách a v oblasti okolo bradaviek prsníka. Tieto žľazy uvoľňujú pot v reakcii na rôzne faktory, vrátane úzkosti a emočného stresu. Keď baktérie na pokožke začnú rozbíjať tento typ potu, môže to spôsobiť nepríjemný zápach. Takže teraz viete, prečo váš pot páchne zle, keď ste nervózny, alebo napätí.

Odpoveď na to, ako tomu zabrániť, je jednoduchá:

  • Vyhnite sa stresu
  • Sprchujte sa každý deň. Používajte antibakteriálne mydlo, najmä v oblastiach, ktoré sa najčastejšie potí, aby ste sa zbavili škodlivých baktérií, ktoré spôsobujú zápach
  • Niektoré potraviny, ktoré jete, môžu spôsobiť smrad. Vyhnite sa im

Váš dych odpudzuje ľudí

Môže sa stať, že existuje zbytočné množstvo dôvodov pre zlý dych, od zlej zubnej hygieny až po jedlo, ktoré ste jedli a zabudli ste si ráno vyčistiť zuby. Ale ak dodržiavate správnu zubnú hygienu, napriek tomu však trpíte zlým dychom, potom je za dychom niečo zlé. Trvalo zlý dych môže byť spôsobený niektorou z nasledovných podmienok:

  • Jete určité potraviny, ako je cibuľa, cesnak a koreniny, ktoré môžu spôsobiť zlý dych. Môžete sa zápachu zbaviť tým, že do jedla pridáte zeleninu, ako je špenát a šalát. Tiež konzumáciou zeleného čaju, alebo mlieka.
  • Spánková apnoe: Tento stav spánku je silne spojený s diabetom, vysokým krvným tlakom a ďalšími srdcovými chorobami, takže liečenie skôr ako neskôr vám môže ušetriť veľa starostí so zdravím.
  • Niektoré druhy rakoviny a poruchy metabolizmu môžu spôsobiť výrazný orálny zápach v dôsledku chemických látok, ktoré produkujú.
  • Malé kamene, ktoré sa tvoria na mandliach a sú pokryté baktériami, môžu spôsobiť zlý zápach. Ak máte trvale zúfalý dych, odporúčame návštevu lekára.

Nemôžete vystáť zápach vlastného moču

Moč nikdy nie je cítiť dobre, ale príčina jeho zápachu môže byť buď benígna, alebo malígna. Normálne by moč mal mať veľmi jemnú vôňu podobnú amoniaku, alebo dokonca môže byť bez zápachu. Ak však trpíte neznesiteľnými výparmi a proces močenia je sprevádzaný bolesťou a pocitmi pálenia, naplánujte si stretnutie u svojho gynekológa / urológa. Môžete trpieť infekciou močových ciest. Tiež jedinec s diabetom môže mať sladený zápach moču. Kým diabetes je zhubným dôvodom, benígna príčina môžu zahŕňať to, čo ste jedli, alebo pili. Konzumácia špargle môže spôsobiť silný zápach kvôli rozkladu kyseliny asparagusovej. Podobne spotreba šafranu, tuniaka, cibule a niektorých korenín môže mať za následok výstražného zápachu. Dehydratácia je ďalšou príčinou znečistenia moču, takže nezabudnite piť dostatok vody.

Vaši priatelia utekajú, keď si dáte dole topánky

Na vašich nohách je viac potných žliaz než kdekoľvek inde v tele. Avšak, na rozdiel od iných potných žliaz v tele, ktoré vylučujú pot len v reakcii na teplo, cvičenie, alebo napätie, potné žľazy na nohách vylučujú pot po celú dobu. Viac potu znamená viac „jedla“ pre rast pachových baktérií. Tento zápach sa môže zhoršiť, ak nosíte rovnakú obuv každý deň, alebo u žien, ktoré trpia stresom, alebo hormonálnymi zmenami. Našťastie je riešenie tohto problému veľmi jednoduché.

  • Udržujte nohy čisté
  • Udržujte topánky a ponožky čisté
  • Používajte anti-fungicídny krém

Ani vaše ďalšie oblasti nie je cítiť najlepšie

Existuje mnoho dôvodov, ktoré môžu ovplyvniť spôsob, ako voniate „tam dole“ – perióda, infekcie, zlá hygiena. Hoci väčšina zápachov je úplne normálna, existujú niektoré, u ktorých sa rozhodne stojí za to znepokojovať, najmä ak je zápach sprevádzaný výtokom. To môže spravidla znamenať kvasinkovú infekciu, alebo pohlavne prenosné infekcie, vrátane chlamýdií. Pokiaľ zápach nezmizne aj cez vaše najlepšie úsilie, mali by ste si naplánovať schôdzku so svojím lekárom.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 4. decembra 2023

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.