Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Lekári vysvetľujú, prečo by deti nemali ostávať dlho hore.

reklama:
Lekári vysvetľujú, prečo by deti nemali ostávať dlho hore.

Od čias našich prarodičov deti vždy chodili spať pomerne skoro. Jediné, čo museli urobiť, bolo zjesť večeru, zostať chvíľu s rodičmi v obývacej izbe, dať si sprchu, vyčistiť zuby, obliecť pyžamo a hurá do postele. Neexistoval žiadny vedecký dôkaz, ale rodičia vždy prirodzene cítili, že by deti nemali chodiť spať neskoro. Teraz sa ukazuje, že mali skutočne pravdu a teraz sú pre to aj vedecké dôkazy.

Objavte nedávne poznatky psychiatra o vplyve krátkych nocí na zdravie

Detstvo je obdobie nášho života, kedy najrýchlejšie vyrastáme. Nielen z hľadiska fyzického rastu, ale aj z pohľadu mentálneho rozvoja. V tejto fáze mozog vyzerá a funguje ako huba, ktorá pohlcuje všetko okolo seba. Všimli ste si, ako pozorné, zvedavé a učenlivé sú Vaše deti v nízkom veku? To je spôsobené vysokou schopnosťou učenia mozgu v tejto životnej fáze.

Možno sa pýtate, čo to má spoločné s neskorým zaspávaním. Všetko! Dávajte dobrý pozor. Počas noci sa aktivuje rastový hormón, ktorý napomáha ľudskému telu rás5, ako by malo. Čím menej času teda deti spia, tým menej rastového hormónu môže v ich tele pôsobiť. Okrem toho môže neskorý spánok narušiť vývoj dieťaťa na niekoľkých úrovniach (učenie, psychická stabilita, inteligencia atď.). Počas noci dochádza k mnohým novým neurologickým spojeniam v mozgu, ktoré podporujú zdravý vývoj detí.

Čo môže nastať za problém?

Nedávne štúdie ukazujú, že deti, ktoré chodia spať neskoro, sa stávajú úzkostlivejšie a podráždenejšie, majú zníženú schopnosť sústredenia, zlý výkon v škole a sú oveľa náchylnejšie k psychickým poruchám. Problém je v tom, že v modernej dobe nie je ľahko prinútiť deti, aby išli spať skoro. K dispozícii je toľko technológie a zábavy, že je veľmi ťažké ich poslať do postele. Mobilné telefóny, tablety, videohry, televízia aj počítač často používajú bez obmedzenia, čo je pre nich veľmi škodlivé.

Nikdy nedovoľte svojmu dieťaťu, aby si vzalo mobilný telefón alebo tablet do postele. Rovnako ako u dospelých, ani detský mozog nebude schopný rozoznať, že má ísť spať a dieťaťu sa bude ťažko zaspávať. Modré svetlo z týchto zariadení je veľmi škodlivé, pretože vysiela signál do mozgu, ktorý naznačuje, že ešte nie je čas spať, takže spánok jednoducho nepríde. Stanovte deťom limity a určite dobu, kedy môžu moderné technológie používať.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 21. júna 2023

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.