Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Lekárka a farmaceut radia. Ako liečiť covid-19 doma, ak máte mierne príznaky

reklama:
Lekárka a farmaceut radia. Ako liečiť covid 19 doma, ak máte mierne príznaky

S lekárom posledný rok väčšina chorých komunikuje iba telefonicky a do nemocnice sa dostanú len najťažšie stavy. Čo robiť, ak mám COVID-19 s miernymi príznakmi a chcem to zvládnuť doma?

Tlmenie horúčky

Pri horúčke užívajte lieky proti teplote s obsahom paracetamolu, je možné ich aj striedať. „Neodporúčam prípravky, ktoré prinášajú síce rýchlu úľavu, ale obsah ich prísad môže organizmus zaťažovať. Možno skúsiť aj studené obklady do slabín, na čelo či spánky alebo potieranie tela špongiou namočenou vo vlažnej vode, ale iba ak je to tolerované,“ odporúča všeobecná lekárka pre dospelých.

Pitný režim

Teploty môžu trvať aj týždeň a viac dní, tu je dôležité najmä nedovoliť, aby sa organizmus vplyvom horúčky vyčerpal a dehydroval. Čiže aj teploty okolo 38 stupňov Celzia treba znížiť, pokiaľ trvajú dlho. Teplotu treba pravidelne merať a lieky proti teplote podávať aj pravidelne. A poctivo hydratujte. Radšej často po malých dávkach, pokiaľ je treba aj slamkou, lyžičkou. Cibuľový čaj je obľúbeným receptom babičiek.

Aké lieky vysadiť

„Pri dlhšie trvajúcej teplote je nutné upraviť aj chronickú liečbu, pri liekoch na tlak sa orientujeme podľa výšky aktuálneho krvného tlaku, ten môže vplyvom horšej hydratácie pri horúčkach klesať, potom také lieky nepodávame. Rovnako je to s liekmi na „odvodnenie“, resp. močenie, pri dehydratácii ich nepodávame,“ objasňuje lekárka. Sledujeme však vznik opuchov a zadýchávania sa.

Čo proti kašľu

Pri kašli používame antitusiká podľa typu kašľa. Sú to liečivá, ktoré potláčajú vysiľujúci, suchý a dráždivý kašeľ. Z prírodnej medicíny pomáha puklérka lekárska a skorocel kopijovitý. Je výborný pri vlhkom kašli a zahlienení v prieduškách. Látky v skorocele tiež spevňujú pľúcne tkanivo a za čerstva majú antibakteriálne účinky.

Doplňte vitamíny

Doplňujte vitamíny C, D a zinok. „Vitamíny skupiny C a D priamo blokujú viazanie vírusu na ACE receptory, cez ktoré vchádzajú do buniek,“ hovorí farmaceut. Rovnako účinnými sú čaje pripravované z lipy, ktoré zlepšujú proces potenia, základný spôsob boja organizmu proti infekcii.

Uvoľnite priedušky

„Vhodné sú prieduškové čaje a naparovanie sa nad minerálnymi vodami, resp. nad horúcou vodou, do ktorej sa nakvapká malé množstvo (1-2 kvapky) niektorých éterických olejov (rozmarín, šalvia, dobromyseľ, aníz, eukalyptus), pretože priamo stimulujú pohyb riasinkového epitelu a posúvaním hlienu s vírusom k horným dýchacím cestám sa predchádza prípadnému postihnutiu dolných dýchacích ciest,“ hovorí lekárnik.

Našliapanie imunity

Pri prevencii je vhodné imunitu stimulovať napríklad Imunoglukánom – obsahovými polysacharidmi niektorých húb ako je hliva ustricová. Osvedčuje sa aj užívanie extraktov z rastliny Echinacea purpurea, ktorá priamo stimuluje imunitu. "Nesmie sa však užívať dlhšie ako 14 dní, inak má opačný účinok".

Ivermektín

Niekoľko svetových štúdii na tisícoch pacientov potvrdili, že ivermektín účinkuje v prípade miernych a stredne silných príznakov. Je dostupný v lekárňach. Avšak pozor, iba na lekársky predpis.

Antibiotiká

Antibiotiká zaberajú len na bakteriálne infekcie, nie vírusové. Aj vírusové ochorenie však môže mať komplikovaný priebeh, keď sa pridružia bakteriálne infekcie. Antibiotiká zvyčajne nie sú potrebné, ale lekár môže odporučiť ich podanie podľa situácie a pacienta.

Kedy volať záchranku

Dýchavičnosť a vysoké horúčky, výraznejšia bolesť na hrudi, najmä ak trvajú dlho, sú už príznaky vážne, najmä u oslabených pacientov. Nemocničnú starostlivosť a rýchlu lekársku pomoc váš blízky potrebuje, ak sa mu náhle zmení vedomie, veľmi rýchlo (viac ako 20/min) a plytko dýcha, pokiaľ dýchavičnosť vznikne náhle alebo sa prudko zhorší, keď výrazne poklesne tlak (obvykle pod 100-90) 60 mmHg) a tento pokles pretrváva, prestane močiť alebo sa pridružia iné výrazné príznaky.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 3. novembra 2021

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.