Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Leukémiu odhalíte už v počiatku. Aké príznaky ju indikujú?

reklama:
Leukémiu odhalíte už v počiatku. Aké príznaky ju indikujú?

Leukémia je desivá choroba, ktorá napáda vaše krvné bunky. Veľmi zjednodušene povedané sa dá povedať, že pri ochorení týmto nádorovým ochorením sa proti vám obráti váš imunitný systém a vaše telo začne napádať samo seba.

Dnes ale nebudeme rozoberať túto chorobu a jej príčiny. Leukémiou existuje veľa druhov a jedná sa o veľmi často nevyliečiteľnú chorobu. Nádorové bunky pri tomto type ochorenia bohužiaľ postihujú celé telo a bohužiaľ sa jedná o najčastejšie nádorové ochorenie u detí. Leukémiu možno ale odhaliť už v jej zárodku. Jej priebeh sa prejavuje niekoľkými nenápadnými, ale typickými symptómami.

Medzi prvé príznaky patrí únava

Spozornite, ak dlhodobo trpíte únavou, malátnosťou a stratou koncentrácie. Lekára navštívte najmä pokiaľ k únave nemáte dôvod, to platí napríklad ak prevádzkujete fyzicky nenáročné zamestnania alebo nevykonávate fyzicky náročné činnosti. Tieto symptómy spôsobuje predovšetkým nedostatok červených krviniek.

Nedostatku červených krviniek sa týka aj ďalší symptóm, ktorý sprevádza prakticky všetkých pacientov s leukémiou. Ak vám chýbajú červené krvinky, vaša pleť nápadne zbledne. Strata farby sa prejavuje už pri počiatočných fázach ochorenia. Pokiaľ na svojom tele niečo také spozorujete, určite navštívte lekára.

S modrinami navštívte lekára

Bohužiaľ toto ochorenie veľmi často sprevádzajú modriny na netypických miestach. Tento symptóm sa veľmi často zanedbáva u detí, ktoré si modriny často privádzajú pri hraní. Ak sa vám ale na tele objavujú modriny na miestach, kde by sa objavovať nemali, prípadne vám zostane modrina aj po jemnom dotyku, konzultujte tento problém s lekárom.

Závažnejší problém sa týka aj modrín, tie sú ale v tomto prípade neviditeľné. Myslíme tým teraz modriny, ktoré sa objavujú na mozgu. Tie spôsobujú pulzujúcu bolesť hlavy, ktoré pacienti s leukémiou označujú ako neznesiteľné a na nevydržanie.

Bolesti brucha indikujú nielen leukémiu

Onkologicky chorí pacienti majú tiež problémy so slezinou, ktorá sa v dôsledku zvýšenej produkcie červených krviniek zväčšuje. Tie sa prejavujú zdanlivým nadúvaním a pocitom plného brucha. Ten sa objavuje aj v prípade, že ste dlhú dobu nič nejedli.

V prípade zväčšenej sleziny sa tiež môžu dostaviť bolesti brucha. Slezina sa nachádza v ľavej hornej časti dutiny brušnej. Ak trpíte častými bolesťami v týchto partiách, pravdepodobne to indikuje problémy so slezinou, tie ale nemusia nutne znamenať leukémiu. Slezina v tele slúži ako indikátor celého radu ďalších chorôb.

Medzi ďalšie typické symptómy sprevádzajúce leukémiu patria napríklad purpura, teda červené bodky podobné vyrážke, ktoré ale po stlačení nezblednú a zostávajú sýto červené. Vášho ošetrujúceho lekára navštívte aj v prípade častého nočného potenia alebo nekontrolovateľného trasenia, ktorý spôsobuje imunitné reakcie na poškodené bunky.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 13. júna 2023

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.