Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Má vaše dieťa krivé zuby?

reklama:
Má vaše dieťa krivé zuby?

Zdedilo vaše dieťa veľké zuby po otcovi a po vás malú čeľusť? To môže byť dôvodom, že zuby sa do úst nepomestia a začnú rásť krivo. Pod krivý rast sa podpisuje aj cmúľanie palca v detstve a cumlík.

Veľa rodičov nekladie dôraz na mliečny chrup. Je to veľká chyba, lebo keď zúbky vypadnú zavčasu, trvalé zúbky sa môžu poposúvať. Na správny rast zúbkov má vplyv aj dýchanie – nosom, ústami, zlozvyk vkladania jazyka medzi zuby, zahryzovanie sa do pery. Všetky tieto nevhodné návyky sa podpisujú pod nesprávny rast zubov.

Nezdajú sa vám zúbky vášho dieťaťa? Rozmýšľate nad tým, kedy je najvhodnejší čas začať nosiť strojček? Riaďte sa radami vášho stomatológa, ktorý vám dá na túto otázku najpresnejšiu odpoveď. Najvhodnejšiu dobu nie je možné stanoviť jednoznačne, pretože je to individuálne pri každom jednom dieťati.

K lekárovi na vyrovnávanie zubov – ortodontistovi vás odporučí zubný lekár. Ak sa vám niečo nezdá, ak váš zubný lekár váha, môžete prísť k ortodontistovi aj bez jeho odporúčania. Ten po nevyhnutnom špeciálnom röntgene a podrobnom vyšetrení navrhne ďalší postup.

Niekedy je dobré začať upravovať rast zubov už u trojročného dieťaťa. V podstate môžeme hovoriť o troch základných obdobiach, v priebehu ktorých je výhodné s touto liečbou začať.

Aký je dôvod na návštevu ortodontistu?

  • nesprávny zhryz – problematické medzičeľustné vzťahy, ide o nesprávne postavenie čeľustí a zubov – pacienti majú predhryz, otvorený zhryz (nedoliehajú na seba zubné oblúky) či tzv. obrátený zhryz (vtedy je predsunutá brada – opak predhryzu).
  • krivé zuby

V akom období sa nosí zubný aparát?

  • Prvé obdobie – prichádza medzi 7. a 9. rokom, kedy nám rastú prvé trvácne zuby
  • Druhé obdobie – nastáva medzi 12. až 14. rokom, kedy deti výrazne naberajú centimetre do výšky
  • Tretie obdobie – v čase, kedy už nerastieme a v ústach máme takmer kompletnú zostavu. Liečba sa teda dnes väčšinou zahajuje od dvanástich rokov a viac. Každopádne však platí: nikdy nie je nič stratené. Vďaka fixnému ortodontickému aparátu, alebo pevnému strojčeku na zuby, je totiž možné upravovať chrup viac menej v akomkoľvek veku.

Aké strojčeky, orodontické aparáty sa nosia?

  • vyberací, snímateľný – nosí sa najmä v noci, cez deň sa vyberá z úst, používa sa u detí najmä so zmiešaným chrupom. V priebehu dňa sa doporučuje nosiť aspoň 2 hodiny. Dieťa si môže vybrať jeho farbu.
  • pevný, fixný – v poslednej dobe veľmi moderný. Tento strojček je pevne nalepený na zuboch. Ide vlastne o malé zámky a krúžky, ktoré sa nalepia na každý zub a potom sa spoja pružným drôtikom.
  • retenčné, udržiavacie – sú najjednoduchšie, zuby nerovnajú, je to len fólia alebo platnička do ktorej zuby zapadnú, prípadne drôtik prilepený z vnútornej strany zubov. Úlohou týchto strojčekov je zabrániť recidíve, pretože určitý čas po liečbe majú zuby tendenciu vracať sa do svojej pôvodnej polohy. Jeho nosenie sa pozvoľna vynecháva. Cieľom je zabrániť vyrovnaným zubom, aby sa vrátili do pôvodnej „krivej“ polohy. Môže sa nosiť cez deň aj v noci.

Ako dlho musí zvyčajne človek nosiť strojček na zuby, aby sa niečo zmenilo?

U väčšiny trvá liečba dva až štyri roky. Je potrebné uvedomiť si, že kratšie obdobie nie je postačujúce pre pozitívny efekt.

Nepokazia sa zuby pod fixným strojčekom? Nemôžu sa inak zafarbiť?

Môže dôjsť, ale je to zapríčinené zlým čistením zubov. Hygiena zubov so strojčekom je náročnejšia, ale je veľmi dôležitá.

Aký je postup pri „výrobe“ strojčeka a jeho nasadení?

Najprv sa robia otlačky zubov. Tento akt nie je bolestivý, u niektorých ľudí môže však vyvolať pocit na vracenie. Samotné nasadenie pevného strojčeka na zuby na jednu čelusť trvá asi hodinu a nebolí to. Nepríjemný je skôr prvý týždeň nosenia, kým si ústa zvyknú, že je v nich množstvo nového materiálu. Niektorí pacienti hneď na druhý deň telefonujú, že si naň nezvyknú, že ich to bolí a majú z toho poodieranú pusu. Zvyknú si. Stačí vydržať prvý týždeň. Len výnimočne si musí niekto vziať lieky na bolesť. V špecializovaných predajniach je dostať vosk, ktorým môžete prekryť tú časť strojčeka, ktorá vás v puse tlačí alebo škriabe.

Musí sa so strojčekom na zuby chodiť na kontroly?

Raz za mesiac sa strojček „priťahuje“, vymieňajú sa drôtiky, čo sú malé kovové kocky nalepené na jednotlivých zuboch.

Koľko to stojí?

Nejde o lacnú záležitosť. Zo zdravotného, ale aj finančného pohľadu je ideálne stihnúť túto liečbu do 18 rokov, neskôr už totiž na ňu poisťovňa vôbec neprispieva. U detí do 18 rokov uhrádza časť nákladov za liečbu zdravotná poisťovňa. Výška doplatku závisí od ambulancie, ktorú dieťa navštevuje.

Snímateľný strojček – celková cena liečby okolo 166 EUR, Fixný strojček- doplatok od 332 EUR.

Dospelí si hradia celú liečbu sa – od 663,88 EUR.

Poisťovňa uhrádza celú liečbu len pacientom so závažnými ortodontickými problémami, ktoré spôsobujú napríklad rázštepy pery a podnebia.

Ak poistenec bezdôvodne preruší liečbu na pol roka a viac, opätovná liečba zo zdravotného poistenia sa už neposkytuje!

Starostlivosť o strojček

  • Snímateľný – čistí sa zubnou kefkou a pastou každý deň, vždy po vybratí z úst. V čase, keď je aparát mimo úst, má byť uložený vo vode.
  • Fixný – treba čistiť po každom jedle, pretože medzi strojčekom a zubom sa množia baktérie a hrozí vznik zubného kazu,alebo zápal ďasien. Na čistenie je vhodná klasická zubná kefka a medzizubné kefky.

Najčastejšie chyby:

  • Neskorá návšteva
  • Nepravidelné nosenie snímateľných strojčekov
  • Predčasne ukončená liečba zo strany pacienta
  • Zanedbanie nosenia udržiavacieho aparátu- už si myslíme, že je to v poriadku
  • Nesprávna dentálna hygiena, najmä pri fixných aparátoch

Fľakaté zuby po odstránení fixného aparátu- je to spôsobené zlou hygienou, dochádza k odvápneniu skloviny. Doporučuje sa zlepšiť hygienu a čakať, či dôjde k prirodzenej remineralizácii. Výrazným fluoridovaním by poškodené miesta len ožltli.

Ilustračné foto: sxc.hu

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 1. februára 2011

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.