Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Malí škôlkári

reklama:

Plač, krik, nervozita, nechuť, stres a slzy…..toto všetko nás obklopuje odvtedy, čo som nastúpila do práce. Moje dovtedy spokojné a usmiate dievčatko sa zmenilo na nepoznanie. Vždy vystupovala ako samostatná osôbka, ktorá sa prenáramne tešila ako pôjde onedlho do škôlky. A ja samozrejme pyšná matka, že mám rozumné dieťa, ktoré je už natoľko zrelé, že s ním nebude žiadny problém.

Opak bol však pravdou a už po prvom dni v práci ma doma čakali uslzené očká mojej nešťastnej ratolesti. A každým dňom je to horšie a horšie. Už i na záchod si musím pýtať dovolenie a neustále dookola opakovať, že sa určite hneď vrátim. Veľmi ma zaskočilo toto je správanie a každú noc premýšľam, ako ju ráno budem musieť prehovárať a sľubovať hory – doly, len aby som mohla odísť do práce.

Viem, že toto isté prežívajú viaceré matky a takisto sú z toho utrápené, ale dúfam, že sa to všetko dá do normálu a budeme fungovať bez plaču.

Je to úplne prirodzené, že reakcie dieťatka sú presne takéto. Veď od úplného počiatku ste neustále s ním. Ste zviazaní neviditeľným, ale o to silnejším putom. Dieťatko to nevie ešte celkom dobre pochopiť, prečo musíte odísť každý deň z domu, prečo ono musí ísť do prostredia, ktoré vôbec nepozná a ktoré je plné cudzích ľudí. Je dezorientované a neisté. Túto bezradnosť prežívate i vy bez svojho drobca. Doteraz ste presne vedeli, čo kedy a ako vaše dieťatko papá, ako ide spinkať, čo potrebuje, keď je smutné a ako sa teší, keď má radosť……vlastne všetko, čo ste ho doteraz naučili a krvopotne mu za tie rôčky nastavili režim a podľa neho fungovali ako hodinky. A zrazu BUM……všetko sa zrútilo ako domček z karát.

V práci vás prenasledujú myšlienky, čo ten malý drobec práve robí, či všetko papá, ako bude spinkať, či mu niečo nechýba (okrem vás, čo je na 100% isté). Je to prosto veľká zmena pre vás, i pre vaše dieťa. Či to všetko zvládnete závisí predovšetkým od vás. Ak budete bojovať a nepremôže vás ten strašný plač, otupíte sa voči nemu, dieťatko si zvykne a časom mu to príde úplne samozrejmé, že cez deň musíte byť odlúčení, aby ste sa každý mohli venovať svojim povinnostiam.

Dali ste doteraz svojmu dieťatku všetko. Naučili ste ho veľa vecí, ktoré bude do života potrebovať, aby sa vedelo v spoločnosti dobre uplatniť. Môžete byť na to právom hrdá. A ten plač, ktorý vám nedá spávať???….Pominie, a z vašej cintľavky sa stane samostatný a zocelený bojovník, ktorý nebude mať problém včleniť sa do žiadnej spoločnosti a vytvárať tak svoje prvé priateľstvá a vzťahy.

Z takýchto malých plačkov bývajú väčšinou dobrí škôlkari. Vybúria sa, potom si zvyknú a bez reptania poslušne kráčajú s váčikom na chrbte po ceste do škôlky. Naopak detičky, ktoré sú hneď od začiatku plné nadšenia, zasadnú v škôlke na koberec a bez problémov sa pustia do hrania, maminke vo dverách zakývajú a zabudnú na ňu hneď v okamihu, ako zatvorí dvere, majú časom problém. Škôlka sa im behom mesiaca zunuje, všetko je pre nich už staré, nezaujímavé. A vtedy začína ten pravý cirkus.

Ranné odmietanie odísť do škôlky, veľký plač pri obliekaní, pred škôlkou protest a pevná malá ručička pevne sa držiaca maminej sukne. Ale i toto prejde tak, ako letná búrka a za mrakmi sa ukáže slniečko, ktoré sa premení na úsmev vášho dieťatka.

Viem, ľahko sa to píše, keď skutočnosť je oveľa krutejšia a bolestivejšia. A priznám sa, že i teraz mi divne zviera žalúdok pri predstave, ako to bude u nás vyzerať zajtra ráno. Koľko vypadnutých slzičiek budem musieť utierať sebe i mojej nezbednici, ale verím tomu, že konečne pochopí, že si pre ňu prídem a úsmev, ktorým ma obdarí, ma bude sprevádzať celou cestou do práce. Ja sa potom budem už konečne môcť naplno venovať práci bez tých hrozných myšlienok, že som zlá a neschopná matka, ktorá svoj poklad takto opúšťa.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 2. mája 2011

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.