Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Mami, vysmievajú sa mi pre moje ušká

reklama:
Mami, vysmievajú sa mi pre moje ušká

Keď sú malé, sú zlaté. Čo však potom, keď vyrastú a začnú odstávajúce ušká provokovať okolie? Deti dokážu byť poriadne tvrdými kritikmi, navzájom si dokážu povedať veci, ktoré môžu v psychike malého človiečika narobiť nemalú šarapatu. Obzvlášť ak sa dieťa dostáva do nového kolektívu. Ako si s týmto problémom poradiť?

Podľa odborníčky, psychologičky Beaty Dopjerovej z Paneurópskej vysokej školy v Bratislave, majú deti v útlom veku väčšinou sebahodnotenie dostatočné. Zlom prichádza v priebehu detstva a puberty, kedy začína pomaly klesať. „Pokles súvisí s nástupom dieťaťa do školy, kedy je vystavené spätným väzbám s rovesníkmi a učiteľmi. S nástupom adolescencie úroveň sebahodnotenia u väčšiny dospievajúcich prudko klesá a opäť začína pozvoľne narastať okolo 15-16 roku“, vysvetľuje Dopjerová. Práve v tomto období začínajú dospievajúci dôkladne skúmať svoj zovňajšok a v súlade s tým sa o svoj vzhľad začínajú starať: „Výskumy poukazujú na to, že dospievajúce dievčatá sú menej spokojné s vlastným telom než chlapci, čo má ďalej vplyv i na ich celkové sebahodnotenie“, dodáva odborníčka.

Mýty a pravdy

Pýtate sa, prečo vlastne odstávajú? Mnohí pripisujú túto chybičku krásy zalamovaniu ušnice počas spánku. Pravda je však taká, že ide o dedičnú záležitosť a s rôzne odstávajúcimi ušami sa už rodíme. Jedinou z možných príčin môže byť podľa odborníkov poloha plodu v maternici. Táto príčina však býva v konečnom dôsledku vylučovaná, pretože sa momentom príchodu dieťaťa na svet a nasledujúcim vývojom ušnice upravuje a mení.

Ako si poradiť?

Žiadny problém nie je nikdy taký zložitý, ako sa na prvý pohľad zdá. Ak vás trápia odstávajúce ušká, nezúfajte, existuje niekoľko šikovných trikov ako si s tým poradiť. Prvým je dieťa podržať a naďalej v ňom budovať sebavedomie a zdravú obranyschopnosť voči uštipačným útokom a výsmeškom. Ukážte mu jeho výnimočnosť a naučte ho s tým žiť. Ak je vaše dieťa menej priebojné a máte obavy, že sa pre príliš dobré srdiečko nedokáže samo brániť, je tu ďalšia, dnes už úplne bežná možnosť – môžete mu dať ušká zoperovať. Posledná a najjednoduchšia možnosť je zamaskovať ušká pekným účesom a rozhodnutie o radikálnejšom riešení nechať na neskôr, až to uzná samo za potrebné.

Rozhodli sme sa pre zákrok. Čo nás čaká?

Podľa MUDr. Zdenka Zamboja, odborníka na estetickú chirurgiu, je ideálny čas na takúto korekciu až v období mladšieho školského veku, kedy je vývoj ušnice dokončený a operáciu je možné elegantne zvládnuť. „Operácia sa v 99% prípadov vykonáva v miestnom znecitlivení, ambulantne. Trvá približne 1 hodinu a po aplikácii anestetika je absolútne nebolestivá. Zákrok si vyžaduje malú dávku trpezlivosti a dobrý zdravotný stav pacienta. To však platí pri akejkoľvek estetickej operácii“, dodáva. „Základná rekonvalescencia trvá dva týždne. Dieťa v bežných denných aktivitách nijako neobmedzí. Od školy si „oddýchne“ do jedného týždňa, od športu dva až štyri, podľa hojenia“, vysvetľuje chirurg s bohatými skúsenosťami.

Rada pre rodičov na záver

Na záver ešte dôležitá rada psychologičky. Ak vás trápia odstávajúce ušká, v prvom rade so svojim dieťaťom komunikujte. „Ak sa vytvárajú predsudky iba u rodiča, zatiaľ čo je dieťa so svojím výzorom spokojné, môže to narušiť nie len celkový vzťah rodiča a dieťaťa, ale aj to jeho spomínané dôležité sebahodnotenie a sebavedomie“, zdôrazňuje Beata Dopjerová.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 3. septembra 2013

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.