Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Mamy, tieto veto nikdy nehovorte svojim dospelým dcéram. Vášmu vzťahu rozhodne neprospejú

reklama:
Mamy, tieto veto nikdy nehovorte svojim dospelým dcéram. Vášmu vzťahu rozhodne neprospejú

Najviac nám môžu ublížiť ľudia, ktorí sú nám najbližšie. O vzťahu matiek a ich dospelých dcér by sa mohli písať siahodlhé romány. Aj keď majú medzi sebou silné puto, často medzi nimi bývajú veľké nezhody. Pre svoju mamu skrátka budete stále to malé dievčatko. Aké vety, ktoré rozhodne neprinesú nič pozitívne, by si vaša mama mala odpustiť?

Určite to poznáte na vlastnej koži. Aj keď ste už dávno dospelá, vaša mama na vás stále pozerá ako na svoje malé dieťa. Ste jej dievčatko, ktoré miluje, ale ktoré má potrebu čas od času usmerniť alebo poučiť. Výnimky samozrejme existujú a množstvo matiek rešpektuje svoje dcéry ako plne dospelé osoby. Veľa mamičkám však z pusy vykĺznu dookola omieľané rodičovské klišé, ktoré do vzťahu medzi matkou a dospelou dcérou rozhodne neprinesú nič dobré. Pokiaľ si mamy chcú udržať so svojimi dcérami dobrý vzťah, mali by dávať pozor na to, aby nepovedali nejakú vec, ktorá by mohla ich dospelú dcéru zraniť. Takže mamy dospelých dcér, vyvarujte sa radšej nasledujúcim frázam, ktoré by mohli na vašu dcéru zapôsobiť ako červená handra na býka.

1. Pozri sa na svoju spolužiačku, kam to dotiahla

„Mala by si sa učiť od svojej sestry.“, „Vezmi si príklad zo svojej spolužiačky.“ „Tvoja susedka už má priateľa a čo ty?“ „Ja v tvojom veku…“ Tieto a podobné vety by si mamy dospelých a skoro dospelých dcér mali rozhodne odpustiť. Porovnanie s ostatnými vždy bolí. Mamy chcú týmto spôsobom na svoje dcéry spravidla zatlačiť, aby na sebe zapracovali, aby boli v niečom lepší či vzdelanejší alebo aby sa o seba začali viac starať. Hoci majú matky v zásade ušľachtilý zámer, môžu týmto spôsobom poriadne pošramotiť svoj vzťah s dcérou.

2. Čo si o tebe ľudia pomyslia?

Mamy svoje dcéry často zaklínajú otázkou, čo si o nich (o ich správaní, obliekaní, farbe vlasov, piercingu alebo novom tetovaní) povedia ľudia okolo. Podvedome majú strach z toho, že ich dcéry vybočia z normálu. Svoju závislosť na názore druhých, ktorá je často zviazaná obavami či strachom, sa snaží vštepiť aj svojim dcéram. Je to dobre?

3. Už ťa mám dosť

Pokiaľ mama svojej dcére napríklad len v afekte povie, že je z nej unavená a že jej má dosť, jej dcéru to veľmi zabolí. Vzťah medzi mamou a dcérou by mal byť o vzájomnej podpore a porozumení. Ak sa dcére týchto vecí z maminej strany nedostáva, dcéra ich bude hľadať inde, dokonca aj u cudzích ľudí.

4. Nezvládneš to, je to nad tvoje schopnosti

„Nie si na to dostatočne múdra, pekná, vzdelaná atď.“ „Z teba nikdy nič nebude.“ Nedôvera vo vlastnú dcéru nie je vôbec pekná vlastnosť. Dcéru môže tento matkin prístup negatívne sformovať na pekných pár rokov alebo dokonca na celý jej život. Ak dcére chýba dôvera a podpora, môže sa to odraziť v jej nízkom sebavedomí.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 31. marca 2022

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.