Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
  • Zivotsdetmi
  • Články
  • Voľný čas
  • Máte doma malé deti? Potom by ste nemali veriť všetkému, čo hovoria v TV. Sirupy proti kašľu totiž rozhodne nie sú to najlepšie riešenie!

Máte doma malé deti? Potom by ste nemali veriť všetkému, čo hovoria v TV. Sirupy proti kašľu totiž rozhodne nie sú to najlepšie riešenie!

reklama:
Máte doma malé deti? Potom by ste nemali veriť všetkému, čo hovoria v TV. Sirupy proti kašľu totiž rozhodne nie sú to najlepšie riešenie!

"Jednu hodinu som strávila v miestnosti so zapnutou televíziou. Za tú hodinu som 8x videla reklamu na lieky, ktoré by ste podľa tvrdenia vysielania mali okamžite začať užívať už pri prvých náznakoch kašľa. Moje nervy mi už viac nedovoľujú počúvať tento nezmysel celoštátnej mierky!" hovorí doktorka Komárovská..

A je to pravda, s príchodom zimného obdoiaí sa v našich domoch ozýva stále rovnaká reklama na sirupy proti kašľu, ktoré nám z roku na rok takto šikovne a rýchlo predávajú lekárnici .

Komárovská je presvedčená, že väčšina takýchto liekov iba poškodzuje stav organizmu a že by dokonca mali byť zakázané! Pretože to považujeme za veľkú ignoranciu nepodeliť sa s Vami o cenný názor Jevgenija Olegoviča, najmä v toto obdobie zimných epidémií. Samoliečba podľa rád televízora rozhodne nie je najlepším riešením!

Najlepšia liečba kašľa

Určite ste si všimli, že väčšina liekov, ktoré sú propagované v TV, sú prostriedky na vykašliavanie a mukolytiká. Tieto preparáty zvyšujú množstvo vlahy hlienu, čím ho robia tekutejším, čo údajne uľahčuje jeho následné vykašliavanie. Suchý kašeľ? Tak to okamžite utekajte do lekárne a kúpte si nejaké to úžasné reklamované mukolytikum …

Vo väčšine prípadov ak máte kašeľ, nádchu, alebo horúčku, ide o ochorenie horných dýchacích ciest. Ako Vám potom pomôže zvyšovať vlahu v pľúcach, keď máte rinitídu, laryngitídu, alebo napríklad faryngitídu?

Sirupy na vykašliavanie, Vám bohužiaľ od kašľa nepomôžu, skôr naopak, ešte ho posilnia, pre zvýšené množstvo hlienu. Ani keď trpíte na nedostatok tekutín v organizme, alebo sa nachádzate v prostredí, kde je nedostatok vlahy v ovzduší, tieto prostriedky nedokážu zabezpečiť požadovaný efekt: kašeľ len posilňujú a úľavu neprinášajú.

Mimochodom, ak prijímate dostatočné množstvo teplých tekutín a vzduch v miestnosti je čistý, chladný a vlhký, tak ani žiadne mukolytiká nepotrebujete!Je dokázané, že v takýchto podmienkach sa hlien z pľúc vykašliava sám bez použitia zbytočne drahých a navyše neefektívnych liekov. V jednej známej zámorskej štúdii sa píše: "Efektívnosť vykašlávacích prostriedkov v porovnaní s dostatočným príjmom tekutín nie je preukázaná."

Pre deti sú mukolytiká úplne zakázané. Samozrejme existujú choroby, pri ktorých je ich príjem nevyhnutný, ale bronchitídu a zápal pľúc liečia doktori a v žiadnom prípade nie televízie. A potom v prípade choroby horných ciest dýchacích dáte dieťaťu odkašlávací prostriedok a necháte ho vyspať sa v suchej a teplej miestnosti – však to je zločin!

Sila detského kašľa je oveľa menšia ako u dospelých. To znamená že po užití mukolytik sa množstvo hlienu zvýši, ale dieťa ho nie je schopné úplne vykašľať. V dôsledku toho sa hlien hromadí v dolných dýchacích cestách a je to ten najistejší spôsob, ako obyčajné prechladnutie premeniť na mesačnú liečbu zápalu pľúc.

V mnohých krajinách sú mukolytiká zakázané pre deti do piateho roku života. U nás však môžu tieto prostriedky užívať úplne všetci a to bez receptu, a áno dokonca aj propagovať ich je povolené. A nakoniec sa v televízii pozeráme len na "najúčinnejšie" prostriedky proti kašľu.

Ešte raz, pre tých, ktorí to nepochopili. Televízia by nemala nahradiť mozog. Toto pravidlo funguje aj v politike aj pri kašli. Nekupujte si sirupy na vykašliavanie bez priameho príkazu lekára. A v prípade, že Váš rodinný lekár predpíše dieťaťu pod 5 rokov taký liek, radšej si nájdite iného lekára, a ak má dieťa menej ako 2 roky, okamžite si zožeňte niekoho iného, "naliehavo odporúča Dr. Komárovská.

Ako sa zbaviť kašľa?

  1. Seba i dieťa oblečte do teplého oblečenia.
  2. Ďalej by ste mali urobiť všetko potrebné, aby vzduch v miestnosti bol čistý, chladný (16-20 ° C) a relatívne vlhký (40-70%).
  3. V každom prípade by ste sa mali snažiť dýchať nosom! Ale ako to dosiahnuť? Časté vyplachovania soľnou vodou Vám pomôžu udržať nosové cesty čisté. A ak to už naozaj nedokážete zniesť, môžete použiť aj nosné kvapky.
  4. Pite toľko teplých tekutín, ako je len možné.
  5. Nepoužívajte domáce lieky, skôr nájdite niekoho, kto Vám poskytne správnu a kompetentnú diagnózu.
  6. A úplne najhlavnejšie – vypnite televízor.Postupujte podľa týchto jednoduchých odporúčaní a pamätajte, že hocijaký prostriedok na vykašliavanie by ste mali užívať len po predpise od lekára. Od lekára, ktorému by ste zverili nielen svoje zdravie, ale aj zdravie svojich detí. Starajte sa o seba a buďte zdraví!
reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 16. marca 2021

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.