Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Máte počas spánku pocit, že padáte? Nie ste jediní

reklama:
Máte počas spánku pocit, že padáte? Nie ste jediní

Než zaspíte, môže sa objaviť pocit pádu. Možno to zažívate príliš často a vŕta vám hlavou, o čo vlastne ide. Dozviete sa všetko potrebné o tzv. hypnickom trhnutí, ako sa tento jav odborne nazýva. Tieto otrasy sú svalové kontrakcie, ktoré sa objavujú predovšetkým na nohách. Môžu byť veľmi silné, ale niektorí ľudia si ich ani nevšimnú. Objaviť sa ale môžu aj iné problémy, napríklad zrakové halucinácie.

Ležíte v posteli, zaspávate a zrazu sebou trhnete

Pohodlne sa uložíte, čakáte, až zaspíte, spánok už sa blíži a vy zrazu cítite, ako sebou trhnete. Je to obvykle normálny jav, ktorý sa objaví skoro u každého človeka minimálne raz za život. Mnoho ľudí ho ale prežíva pravidelne, pri každom zaspávaní. Pri trhnutí budete mať pocit, ako keď padáte z veľkej výšky a zrazu ste znova hore. Keď zaspávate druhýkrát, už sa tento pocit neobjaví. Šklbnutia ale nie sú nebezpečné a sú úplne bežnou súčasťou nášho tela, ktoré pracuje aj v spánku.

Čo je vlastne hypnické šklbnutie?

Aby ste sa ráno prebudili oddýchnutí, musíte prejsť štyrmi alebo piatimi 90-minútovými cyklami. Počas tých sa prejavia rôzne fázy spánku. Poznáme prebudenie, ľahký spánok, hlboký spánok, REM spánok, a nakoniec sa celý proces opakuje. Počet hodín spánku je závislý od každého z nás. Hypnické trhnutie je svalový sťah a objaví sa práve pri prechode z bdelosti do spánku. Je to podobné ako čkanie. Je to nedobrovoľný svalový pohyb, ktorý môže mať rôznu intenzitu, nevyhýba sa mužom ani ženám a môže sa objaviť v akomkoľvek veku.

Niektorí ľudia cítia pád, iní môžu mať problémy s dýchaním

Pre mnoho ľudí je hypnické trhnutie veľmi nepríjemné. Okrem toho, že máte pocit pádu, objaviť sa môžu aj problémy s dýchaním, môžete sa potiť alebo sa vám zrýchli srdcový tep. Sú to však úplne prirodzené procesy, ktorých sa nemusíte báť. Neznamená to, že budete mať zdravotný problém, ak ale máte pochybnosť, môžete navštíviť lekára. Niektorí ľudia môžu mať kvôli týmto zášklbom problémy so zaspávaním.

A aké sú príčiny týchto trhnutí? Vedcom sa zatiaľ nepodarilo presne určiť, ako sú tieto zášklby možné. Niektoré faktory ich však môžu značne ovplyvniť. Medzi také patrí napríklad emočné vypätie alebo stres. Ak sa snažíte zaspať v strese, budete to mať veľmi ťažké. Ak sa vám podarí zaspať, spánok bude nepokojný, pretože aj počas neho bude mozog spracovávať ťažké informácie. Objaviť sa tak ľahko môže aj hypnické trhnutie, ktoré vás prebudí. Pred spaním je vhodné meditovať alebo relaxovať, aby ste sa uvoľnili.

Trhnutie sa môže objaviť aj pri nedostatku spánku

Ak máte problémy so spánkom, svalové kŕče sa môžu dostaviť aj každý deň. Telo si tak môže povedať o viac hodín spánku, ktoré mu musíte dopriať. Inak sa dostanete do začarovaného kruhu, z ktorého nebude cesta von. Poruchy spánku môžu byť častým dôvodom na svalové sťahy. Problémom môže byť aj fyzická aktivita. Športovanie a cvičenie sú samozrejme zdravé, ale príliš veľa aktivity môže spôsobiť hypnické trhnutie. Telo má problémy s tým, aby spomalilo a vyjadrí to práve týmito zášklbmi.

Ak ste milovníkom kávy alebo si sem tam pomôžete pri posilňovaní nejakým stimulantom, môže to byť problém pri zaspávaní a zášklby sa môžu objaviť. Káva udrží mozog dlho hore, a pokiaľ si ju doprajete neskoro večer, telo si nebude chcieť oddýchnuť. Vplyv na tieto trhnutia môže mať aj nedostatok určitých vitamínov alebo minerálov. Nedostatok horčíka, železa alebo vápnika môže byť príčinou týchto sťahov. Dajte svojmu telu všetkého dostatok a uvidíte, že než zaspíte, budete „padať“ oveľa menej.

Neexistuje žiadny liek, ktorý by hypnické otrasy obmedzil. Je to normálny jav. Pomôcť si môžete nielen pravidelnou a vyváženou stravou, ale aj tým, že budete spať v temnej a pokojnej miestnosti, kde vás nebude nič rušiť. Ak vám ale trhnutia nedajú spať a spánok je prerušovaný alebo ho máte málo, poraďte sa s odborníkmi na ďalšom postupe.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 10. januára 2024

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.