Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Máte pocit, že sa vaše manželstvo rúca? Poradíme, čo robiť, aby ste ho zachránili.

reklama:
Máte pocit, že sa vaše manželstvo rúca? Poradíme, čo robiť, aby ste ho zachránili.

Ak ste si všimli prvé náznaky čoraz častejších hádok, neviete ako z tejto situácie von, poradíme pár rád, ktoré by mohli pomôcť. Zachovajte si chladnú hlavu a nepanikárte. Pamätajte si, že dôležité je dať vášmu vzťahu viac šancí a pokúsiť sa všetko zase na dobré obrátiť.

Manželská terapia

Párové sedenie u psychológa neodkladajte zbytočne na neskôr. Môže pomôcť odhaliť veci, ktoré vám navzájom prekážajú. Odborník- psychológ vám isto poradí, čo robiť a dokáže vás nasmerovať k riešeniu situácie. Ak sa váš partner bráni, postavte ho pred argumenty. Povedzte mu, že vám to určite pomôže a ak chce túto situáciu riešiť, mal by povoliť. Nie je na tom nič zahanbujúce. Každý človek občas potrebuje psychológa. O psychické zdravie sa treba starať rovnako ako o to fyzické.

Porozprávajte sa

Znie to jednoducho alebo možno niekedy až príliš ťažko. Nie každý sa dokáže 100 percente otvoriť, hoci pred vami sedí váš dlhoročný partner. Zdá sa to byť ťažšie, než to vyzerá. Napriek tomu môžete vieš váš rozhovor tým správnym smerom. Opýtajte sa, čo vášmu partnerovi na vás prekáža a ako si myslí, že by sa to dalo zmeniť. To isté potom môžete urobiť vy voči partnerovi. Nenechajte sa strhnúť hádkou a hovorte pokojne s rešpektom. Na plodný rozhovor musíte preukázať rešpekt, aby ste ho neskôr sami dostali. Najmä sa pokúste zamyslieť sa nad tým, čo vám partner v každej hádke vyčíta. Je to skutočne len hlúposť alebo je na tom aj niečo pravdy? Bez vetra sa ani lístok na strome nepohne.

Dieťa nie je poslom, ani účastníkom

Ak máte deti, snažte sa ich ochrániť. V súkromí povedzte parnetovi, aby sa pokúsil ovládnuť a vyhraďte si radšej čas na hádky a polemiku inokedy. Deti by nemali byť účastníkom hádok. Rovnako ako ani poslovia. Neposielajte cez ne správy medzi sebou. To sa často stáva aj po rozvode. Odkáž maminke toto, odkáž taktovi tamto…k ničomu to nevedie a deti tým často trpia. Konflikty si treba vyriešiť medzi sebou.

Bez ironických poznámok

Rozumieme, že každý z nás má inú povahu. Niekto má ostrejší jazyk, iný sa zasa radšej nechá zvoziť, než by sa ozval. Niekomu to zasa môže byť úplne jedno. Vedzte však, že zbytočné poukazovanie na niečo čo sa nepodarilo alebo podpichovanie a pripomínanie vecí z minulosti, vedie len k ďalším hádkam a nervozite. Vžite sa do kože svojho manžela a premýšľajte o tom, či by sa vám páčilo, keby ste také niečo počuli od neho. Možno ak je toto vašim problémom a obmedzíte to, partner to bude chápať ako porozumenie a prestane tiež. Samozrejme, v niektorých vzťahoch je irónia korením života. To sú však milé a vtipné poznámky. No a rozdiel medzi tými zlomyseľnejšími určite spoznáte na prvý pohľad.

Naše rady nesuplujú odborné rady psychológov. Majú len laický a poradný charakter.

Foto: Pixabay.com

Autor: Katarína V.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 14. marca 2017

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.