Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Máte starosť o srdce vášho manžela? Kúpte mu psa, radí nový výskum

reklama:
Máte starosť o srdce vášho manžela? Kúpte mu psa, radí nový výskum

Srdcové ochorenia patria medzi najčastejšie príčiny predčasného úmrtia. Okrem nezdravého životného štýlu a sedavého zamestnania sa na ich vzniku podieľajú aj sociálne faktory ako stres, osamelosť či depresie. Vedecké výskumy naznačujú, že práve tomu by sa dalo predchádzať. Ako? Priveďte do domácnosti štvornohého miláčika.

Majitelia psov žijú dlhšie

Podľa celoštátnej štúdie, ktorá prebehla vo Švédsku, sa u majiteľov psov vyskytlo až o 23 percent menej prípadov úmrtí na ťažkosti spojené so srdcovými ochoreniami. Výskum, ktorý sa uskutočnil na 3,4 miliónoch obyvateľov od 40 do 80 rokov jednoznačne preukázal, že tí, ktorí mali doma psa, žili dlhšie, aktívnejšie a vyskytlo sa u nich o 20 percent menej úmrtí z rôznych príčin.

Štúdie prebiehali celých 12 rokov a prinieslo prekvapivý výsledok – pes a dlhovekosť spolu naozaj súvisia. Vedecká správa, ktorú uverejnil portál Nature.com, hovorí jednoznačne v prospech chovateľov štvornohých miláčikov.

Majitelia psov sú vďaka svojim štvornohým miláčikov motivovaní, aby sa viac hýbali, pravidelne prechádzali, a práve to zabraňuje vzniku sociálnej izolácie, ktorá je prvým krokom k depresii, zvýšenému riziku srdcových chorôb a predčasnému úmrtiu.

Ak už kúpu alebo adopciu psíka zvažujete, no neviete, pre aké plemeno sa rozhodnúť, zosumarizovali sme pra Vás typy plemien vhodné k deťom (a manželom).

Viac pohybu, menej stresu

Majitelia psov mali lepšie výsledky pri meraní cholesterolu aj kontrole krvného tlaku. Neboli pod takým stresom ako tí, ktorí žili bez zvieratka. Ukazuje sa, že najmä pre starších a osamelých ľudí môže byť pes vhodnou náhradou za chýbajúce sociálne kontakty.

Zaujímavé je, že výsledky výskumu ukázali, že ozdravovacie účinky má predovšetkým pes. Napríklad u chovateľov rybičiek sa podobný pozitívny vplyv nepotvrdil.

Americkí výskumníci z oblasti medicíny, ktorý sa k výskumu pridružili, výsledky svojich švédskych kolegov potvrdili, aj keď priamu súvislosť medzi psom a zdravím majiteľa nenašli. Domnievajú sa však, že za to môže predovšetkým pravidelný pohyb a vychádzky, ktoré štvornohý priateľ denne vyžaduje.

Odkaz na štúdiu: https://jech.bmj.com/content/71/9/905

Epidemiologička Tove Fallová, ktorý sa na tejto štúdii podieľala, vysvetľuje, že pes je ideálny spoločník predovšetkým pre osamelých ľudí.

„Zdá sa, že psi dokážu nahradiť život s iným človekom a prispieť k zníženiu rizika predčasnej smrti. Nútia nás chodiť von, poskytujú sociálnu podporu, dávajú životu zmysel. Ak máte psa, viete lepšie spolupracovať s inými ľuďmi. Ak ochoriete a skončíte v nemocnici, máte veľkú motiváciu vyliečiť sa a vrátiť domov,“ vysvetľuje Fallová.

Samotné vlastníctvo psa však nič nerieši, ak si vyberieme len rozkošné šteniatko bez nárokov. Pes prospieva vtedy, keď nás odtrhne od sedačky a televízie. Medzi psi, ktoré prispeli majiteľov najviac, patria napríklad retrievre.

Fallová verí, že tento výskum by mohol priniesť v živote Švédov pozitívne zmeny. Švédsko totiž patrí ku krajinám, kde vlastní psa len nepatrné percento ľudí. Investícia do štvornohého spoločníka by obyvateľom mohla pomôcť žiť svoj život radostnejše a zdravšie.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 19. decembra 2018

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.