Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Máte strach z pôrodu? Toto vás upokojí

reklama:
Máte strach z pôrodu? Toto vás upokojí

Strach je prirodzenou súčasťou nášho života. Bojíme sa snáď tisícky vecí… smrti, budúcnosti, o naše deti, o prácu, zdravie… Aj najkrajšie obdobie v živote každej ženy, tehotenstvo, je úzko spojené so strachom. V našom brušku rastie nový život, za ktorý zrazu preberáme zodpovednosť, takže je úplne normálne, že spolu s pocitmi obrovského šťastia a radostného očakávania sa k nám začne vkrádať aj pocit strachu z pôrodu.

Na začiatku tehotenstva to najčastejšie býva strach z veľkej zmeny v našom živote po príchode malého človiečika na svet. Čím viac sa však blíži termín pôrodu, dominantné postavenie začína preberať jediný strach…

Pri strachu z pôrodu ide najmä o:

  • strach z nepoznaného
  • strach z bolesti
  • strach z možných komplikácií

Strach z nepoznaného

Pociťujú ho najmä ženy, ktoré čakajú svoje prvé dieťatko. Keďže ide o ich prvý pôrod, je úplne prirodzené že majú obavy. Kladú si množstvo otázok: “ Rozpoznám ten správny čas, kedy sa dieťatko začne pýtať na svet?“ „Stihnem prísť načas do pôrodnice?“ „Nebude pôrod trvať príliš dlho?“ /u prvorodičiek úplne normálne, že pôrod trvá aj 14 hodín/ „Budem mať veľké bolesti?“

Veľkú rolu tu zohráva aj vaše okolie. Určite to poznáte. Len čo oznámite, že ste tehotná a čakáte vytúžené dieťatko, začnú na vás kamarátky chŕliť svoje vlastné, hrôzostrašné historky z pôrodnej sály. Neberte ich príliš vážne. Každá žena je iná, čo jedna pociťuje ako intenzívnu bolesť, druhej nemusí robiť problém. Takisto samotný pôrod je u každej ženy individuálny.

Strach z bolesti

Kto by sa nebál? Každá žena sa bojí príliš bolestivých a vyčerpávajúcich kontrakcií. Na zmiernenie bolesti skúste teplú sprchu, alebo jemnú masáž chrbtice v krížovej oblasti. Pomáha aj správne predýchavanie kontrakcií. Myslite na to, že s každou kontrakciou ste o krôčik bližšie k vášmu dieťatku.

Ak je váš strach z bolesti príliš veľký, môžete sa rozhodnúť pre pôrod v epidurálnej anestézii, ktorá vám znecitlivie spodnú časť tela, takže pri pôrode nebudete cítiť žiadnu bolesť. Rozhodnutie pre pôrod s epidurálkou však musíte urobiť v dostatočnom predstihu, pretože nie pre každú ženu je to vhodné.

Strach z možných komplikácií

Komplikácie pri pôrode môžu nastať, ale aj nemusia. Ak sa však strachu úplne poddáte, je viac ako pravdepodobné, že komplikácie nastanú. Strach môže veľmi negatívne ovplyvniť priebeh pôrodu. U rodičky, ktorá pri pôrode prežíva príliš veľké obavy a stres, sa môže zvýšiť hladina hormónov, hlavne kortizolu, čo môže mať za následok zníženie prietoku krvi placentou a následné nedostatočné okysličenie dieťatka. Vplyvom strachu sa tiež môže žena prestať otvárať a tým sa takisto môže pôrodný proces skomplikovať.

Proti strachu musíte bojovať hneď v začiatkoch. Už počas tehotenstva, keď sa u vás objavia nejaké obavy, robte všetko pre to, aby neprerástli do strachu a paniky. Myslite na to, že strach počas tehotenstva by mohol byť spúšťačom predčasného pôrodu. A to predsa nechcete.

https://youtube.com/watch?v=95NKNJJ3-Eg

Ako bojovať proti strachu z pôrodu?

  • skúste absolvovať predpôrodnú prípravu
  • požiadajte svojho partnera, aby bol pri pôrode – prítomnosť blízkej osoby vám určite dobre padne
  • oslovte profesionálnu dulu – sú to školené pôrodné asistentky, ktoré sprevádzajú ženy ich tehotenstvom, pri pôrode a v šestonedelí. Sú veľmi dobrou psychickou oporou.
  • môžete sa rozhodnúť pre epidurálnu anestéziu
  • nepočúvajte hororové zážitky z pôrodov svojich kamarátok a kolegýň
  • požiadajte svojho gynekológa, ktorému dôverujete, či by mohol byť pri vašom pôrode
  • môže pomôcť aj výber pôrodnice – príjemné prostredie a milý personál urobia svoje
  • pozitívne myslenie – je veľmi dôležité! Opakujte si „Keď to zvládli milióny žien predo mnou, zvládnem to aj ja!“
  • ak sa napriek všetkému neviete strachu zbaviť a kvôli nemu dokonca prestávate myslieť na ten malý zázrak vo vašom brušku, mali by ste zvážiť návštevu psychológa

V dnešnej dobe čoraz viac mladých žien trpí až panickým strachom z pôrodu – tokofóbiou. Ide o ženy, ktoré sú fyzicky schopné počať aj porodiť dieťa, ale ich psychika im to nedovoľuje. Už len pohľad na tehotnú ženu im môže spôsobovať nevoľnosť. Videá a filmy s pôrodnými scénami nie sú schopné pozerať vôbec. Veľmi trpia kvôli tomuto problému, môžu sa cítiť menejcenné. Je veľmi dôležité si uvedomiť, že tokofóbia je psychický problém, ktorý nezmizne sám od seba a preto si vyžaduje odbornú pomoc.

Pôrod

…je pre každú ženú iný. Na jednom sa však zhodneme všetky. Je to najväčší zážitok v živote každej ženy. Nie je nič krajšie /po nekonečne dlhom štyridsaťtýždňovom očakávaní/ ako prvý krát uvidieť to vytúžené stvorenie, prvý krát ho vziať do náručia, dotknúť sa ho a jemne pohladiť po líčku. Vtedy akoby mávnutím čarovného prútika zabudneme na bolesť a strach, s ktorými sme ešte pred malou chvíľou bojovali a povieme si: „STÁLO TO ZA TO!

https://youtube.com/watch?v=HMIQ4jTK_5c

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 5. októbra 2018

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.