Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Matka 14 ročného chlapca varuje. Obyčajné svrbenie rúk sa ukázalo ako príznak rakoviny

reklama:
Matka 14 ročného chlapca varuje. Obyčajné svrbenie rúk sa ukázalo ako príznak rakoviny

Príbeh 14 ročného Ryana z malého mesta v centrálnej časti Škótska je poučením pre všetkých, ktorí podceňujú príznaky choroby. Začalo to nevinne chlapcovým meniacim sa správaním. Vždy aktívny a radostný teenager začal byť zamrzutý a náladový.

Ryan navyše veľmi schudol a začal sa neodbytne škrabať. Aby tento problém vyriešila, rozhodla sa chlapcova matka v domnení, že je to chyba pracích prostriedkov, zmeniť ich na hypoalergénne. Avšak to nepomohlo. Postupom času si chlapec všimol, že má opuchnutý krk, čo ukazovalo na zväčšené lymfatické uzliny v oblasti krku. V tejto chvíli sa Ryanova matka rozhodla, že je čas navštíviť lekára.

Chlapec bol okamžite nasmerovaný na podrobnejšie vyšetrenie na diagnostiku príčiny neobvyklých príznakov. To, čo počuli, bolo mrazivé. Je to Hodgkinov lymfóm. Našťastie bola rakovina diagnostikovaná v ranom štádiu. Bolo to možné bez veľkých dávok chemoterapie, ktoré by chlapca čakali v neskorších fázach choroby. Liečba sa začala a predpokladá sa, že potrvá do augusta. Ryan znáša terapiu statočne a nevzdáva sa. Jeho matka je na svojho syna veľmi hrdá.

Čo je Hodgkinov lymfóm

Je to typ rakoviny krvi, ktorá postihuje lymfocyty. Medzi najčastejšie príznaky tohto novotvaru patria:

  • opuchnuté uzliny na krku
  • v podpazuší alebo v slabinách
  • nočné potenie
  • strata váhy
  • svrbiaca pokožka.

Poučenie z tohto príbehu je, že je lepšie nebrať svoje príznaky na ľahkú váhu a chodiť na pravidelné kontroly.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 31. marca 2022

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.