Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Matka (36) trpela kašľom, myslela si, že má vírus. Pravda ju absolútne dorazila

reklama:
Matka (36) trpela kašľom, myslela si, že má vírus. Pravda ju absolútne dorazila

Slobodná mamička sa domnievala, že za jej kašeľ môže COVID-19. Po lekárskom vyšetrení sa ale dozvedela hrôzostrašnú správu…

Tridsaťšesťročná Becky Davisová z anglického grófstva Worcestershire trpela kašľom, ktorý neustával. Myslela si, že je to dôsledok čovidu, ale v skutočnosti išlo o niečo iné.

V júli 2020 jej bolo diagnostikované posledné štádium rakoviny pľúc. „Nikdy som si nemyslela, že sa mi to môže stať. Som mladá. Nefajčím,” povedala. „Spočiatku som tomu jednoducho nerozumela. Chcem, aby každý vedel, že každý z nás môže dostať rakovinu. Môže sa to stať každému. Neviem, koľko času mi zostáva.”

Chemoterapia nie je účinná proti jej forme ochorení, takže rodina ženy zaplatila 16 000 libier (vyše 19 000 eur) za posledný pokus o súkromnú liečbu, ktorá by jej mohla predĺžiť život. Pred časom musela slobodná mamička smutnú správu oznámiť svojej šesťročnej dcérke Lexi. Vysvetlila jej, že Becky skôr či neskôr poputuje do neba. „Teraz vie, že mama pôjde do neba. Ale myslí si, že tam môže prísť a navštíviť ma,“ uviedla Davisová. S dcérou sa o svojom odchode často rozpráva a dokonca jej prezradila aj to, že má rakovinu. Chce totiž, aby vedela, čo príde.

Keď sa u Becky v januári 2020 objavil kašeľ, bola v tom, že nejde o nič vážne. Rýchlo sa to však zhoršilo a začalo zasahovať do jej každodenného života. Krátko po vypuknutí pandémie bola presvedčená o tom, že za jej problémy môže COVID-19. Bola tiež veľmi unavená, schudla a mala neustálu potrebu odkašliavať. Všetky testy na COVID-19 však boli negatívne. Kvôli prísnym obmedzeniam počas pandémie sa dostala k lekárovi až v apríli. Kašeľ sa aj naďalej zhoršoval. V júni 2020 sa dozvedela výsledky testov. „Povedali mi, že mám niečo na pravých pľúcach. Spýtala som sa: ‚Hovoríte o rakovine?' a lekárka povedala, že zrejme áno. Bola som v hystérii,“ priznala Britka.

Biopsia odhalila, že trpí ALK-pozitívnou rakovinou pľúc vo štvrtom štádiu. Tento druh rakoviny je spôsobený abnormálnym preskupením génov. Väčšina chorých sú nefajčiari. Môže to byť šokujúce vzhľadom na to, že fajčenie je hlavnou príčinou rakoviny pľúc. Väčšina pacientov s ALK sú ženy a polovica z diagnostikovaných má menej ako 50 rokov. Chemoterapia v tomto prípade nezaberá.

Becky vyskúšala dve samostatné formy liečby, zameranej na kontrolu ochorení a predĺženie života, ale nemali požadovaný efekt. Pôvodne mala rakovinu v oboch pľúcach, v niekoľkých lymfatických uzlinách a hrudnej kosti. Iba v pravých pľúcach však došlo k progresii. Davisová dúfa, že má pred sebou ešte roky života. "V priebehu niekoľkých nasledujúcich týždňov ma čakajú ďalšie štyri sedenia SABR, stereotaktická ablačná rádioterapia. Potom budem musieť počkať tri mesiace, aby som zistila, či to funguje." V súčasnosti sa Becky snaží tráviť čo najviac času s Lexi. Pre liečbu je ale slabá, preto väčšinu času trávia doma." dodala.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 28. decembra 2023

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.