Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Menštruácia počas tehotenstva. Anomália, alebo bežná vec?

reklama:
Menštruácia počas tehotenstva. Anomália, alebo bežná vec?

Menštruácia a tehotenstvo. Zdanlivo sa jedná o dve úplne odlišné veci. Lenže niektoré tehotné ženy zažili nepríjemné krvácanie na vlastnej koži. Keďže je ale v čase tehotenstva menštruačný cyklus hormonálne zablokovaný, podľa lekárov nemôže ísť o skutočnú menštruáciu. Prečo ale k tomuto krvácaniu dochádza a čo signalizuje?

Krvácanie v tehotenstve má mnoho dôvodov

Vynechanie menštruácie je všeobecne vnímané ako jeden z prvých príznakov tehotenstva. Lenže ženské telo nás môže poriadne zmiasť. Aj keď tehotné ženy nemajú menštruáciu ako takú, ku krvácaniu u nich rovnako často dochádza. A to hneď z niekoľkých dôvodov.

Krvácanie počas uhnizďovania embrya v maternici

Prvú falošnú menštruáciu si môžete všimnúť už medzi štvrtým a šiestym týždňom tehotenstva, kedy dochádza k uhnizďovaniu embrya v maternici. Rastúce embryo postupne vniká do steny maternice tak, že zo svojho povrchu vylučuje enzým, ktorý narúša výstelku maternice. Práve pri tomto hniezdení embrya sú narušované aj cievky v silne prekrvenej sliznici maternice, v dôsledku čoho dochádza k slabšiemu aj silnejšiemu krvácaniu. Konkrétne hovoríme o tzv. implementačnom krvácaní, ktoré je v začiatkoch tehotenstva úplne prirodzeným javom. Toto krvácanie je obvykle oveľa slabšie ako menštruačné, často ide o obyčajné špinenie. Ako dlho trvá implementačné krvácanie? Maximálne jeden až dva dni.

Viete, že? Krvácanie môže tehotná žena skutočne zaznamenať aj v čase, keď by za normálnych okolností skutočne menštruovala. Lekári hovoria o tom, že táto falošná menštruácia sa z dôvodu hormonálnej nerovnováhy môže vyskytnúť raz alebo dvakrát počas tehotenstva. Iba výnimočne má ale silu menštruačného krvácania.

Ďalšia falošná menštruácia. Z dôvodu nedostatočnej produkcie hormónov

Ešte častejšie sa ženy stretávajú s falošnou menštruáciou počas 12. a 13. týždňa tehotenstva. Krvácanie sa v tomto období objavuje z dôvodu nedostatočnej produkcie hormónov. Reč je konkrétne o tzv. hormonálnej insuficiencii, ktorá spočíva v tom, že telo tehotnej ženy produkuje nedostatok hormónu progesterónu. Tento hormón je ale pre úspešné tehotenstvo veľmi dôležitý. Pomáha totiž udržať tehotenstvo až do vytvorenia funkčnej placenty počas 12. a 13. týždňa.

Ďalšie možné príčiny krvácania počas tehotenstva

Krvácanie počas tehotenstva však nemusí byť iba banálnym javom, často značí aj oveľa vážnejší stav. Zvlášť pokiaľ je ešte sprevádzané kŕčmi, bolesťami, horúčkou alebo prípadnými kontrakciami. Keď teda budete počas tehotenstva špiniť, alebo sa u vás objaví falošná menštruácia, radšej ihneď zájdite za svojim gynekológom. Nech máte aspoň pokoj na duši. Toto krvácanie totiž môže signalizovať aj:

  • hroziaci alebo prebiehajúci potrat
  • syndróm miznúceho dvojčaťa
  • mimomaternicové tehotenstvo
  • sexuálne prenosné ochorenia ako chlamydiózu, herpes alebo kvapavku
  • zápal krčka maternice
  • vaginálnu infekciu
reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 5. apríla 2022

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.