Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Milovaný i nenávidený: Cesnak dokáže robiť s vašim telom divy, stačí ho jesť každý deň

reklama:
Milovaný i nenávidený: Cesnak dokáže robiť s vašim telom divy, stačí ho jesť každý deň

Prírodný všeliek! Cesnak je potravina, po ktorej sa síce neradno bozkávať, no jeho pozitívne účinky hravo tromfnú aj tento malý nedostatok. Čo všetko nám jeho konzumácia prináša?

Podporuje imunitný systém

To, že cesnak priaznivo pôsobí na náš organizmus, nie je žiadna novinka. Nie nadarmo sa o ňom hovorí ako o prírodnom antibiotiku. Obsahuje množstvo vitamínov, prospešných olejov a aminokyselín, vďaka čomu nás dokáže chrániť pred rôznymi vírusmi a baktériami. Najmä v zimnom období by preto jeho pravidelná konzumácia mala byť viac ako samozrejmosťou.

Robí nás atraktívnejšími

Napriek všeobecnému presvedčeniu, že po cesnaku človek nevonia práve najvábnejšie, sa ukázalo, že to tak celkom nie je. Vedci zistili, že ženy sú hotové z telesnej arómy mužov, ktorí jedli práve túto potravinu. A hoci nie je jasné, prečo je tomu tak, výskumníci predpokladajú, že tajomstvo sa ukrýva v antibakteriálnych vlastnostiach cesnaku, ktoré môžu robiť pot menej ostrým. Treba však dodržiavať pravidlo, že všetkého s mierou, a zjesť maximálne 2 strúčiky 12 hodín pred plánovaným stretnutím.

Udržiava pamäť v kondícii

Chcete udržiavať vašu myseľ sviežu a pamätať si veci ako za mlada? Obyčajný cesnak obsahuje zložky, ktoré bránia starnutiu mozgu. Starší ľudia môžu jeho konzumáciou znížiť riziko vzniku Alzheimerovej choroby, mladšie ročníky podporia pamäťové bunky a zvýšia produktivitu mozgu. A to všetko tak jednoducho a lacno.

Zvyšuje vytrvalosť

Nejeden športovec určite dobre pozná benefity, ktoré prináša zaradenie cesnaku do jedálnička. Tento zázračný produkt prírody podporuje výkon srdca i svalov a robí ich tak výkonnejšími, čím sazvyšuje aj celková produktivita organizmu. Navyše, cesnak pomáha znižovať únavu a pomáha ľuďom ľahšie prežiť zimnú sezónu.

Zmierňuje bolesti zubov

Pravidelná konzumácia cesnaku vám môže ušetriť množstvo peňazí a času, ktoré by ste premárnili u zubára. Vďaka svojim antibakteriálnym vlastnostiam má mimoriadne pozitívny vplyv na ústnu dutinu. Zabíja škodlivé baktérie, lieči zápaly ďasien a pomáha v prevencií ďalších nepríjemných problémov, ktoré sa môžu vyskytnúť vo vašich ústach. Preto jedzte cesnak pravidelne a vyhnite sa nepríjemnej bolesti zubov.

Zlepšuje kvalitu vlasov i pokožky

Cesta ku krásnym vlasom a zdravej pokožke vedie cez konzumáciu cesnaku. Ten podporuje rast vlasov, robí ich silnejšími. Dnes už, našťastie, dostať kúpiť olej bez typického zápachu. Na cesnak tiež pozitívne reagujú bunky, zodpovedné za obnovu pokožky – 2 strúčiky denne sú postačujúce na to, aby rozvinuli produkciu elastínu a kolagénu.

Stabilizuje krvný tlak

Ľudia trpiaci vysokým krvným tlakom by určite mali zaradiť cesnak do svojej stravy. Rozširuje cievy, znižuje tlak a aj hladinu tzv. “zlého” cholesterolu. Riziko vzniku ochorenia srdca, či mozgovej príhody sa vďaka tomu môže znížiť až o polovicu. Treba však mať na mysli, že v prípade problémov s tlakom by cesnak nemal byť jediným prostriedkom na liečbu, ale iba pomocnou metódou.

Blokuje nárast hmotnosti

Pre tých, čo bojujú s neželanými kilečkami navyše, je tu dobrá správa. Cesnak obsahuje látky, ktoré ničia tukové usadeniny. Spaluje nadbytočné kalórie a blokuje tak prírastok hmotnosti. Samozrejme, funguje to len vtedy, ak cesnak budete jesť v dostatočnom množstve.

Foto: © Depositphotos, brightside.me

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 18. januára 2019Zdroj brightside.me

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.