Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Milujete sviečky? A napadlo vás, že to môže škodiť zdraviu? Budete v šoku ako moc

reklama:
Milujete sviečky? A napadlo vás, že to môže škodiť zdraviu? Budete v šoku ako moc

Pálenie sviečok je pre mňa neoddeliteľnou súčasťou jesenného a zimného obdobia. Skrátka si neviem predstaviť, že by som si doma počas dňa nezapálila sviečku, alebo pokojne hneď niekoľko. Pálenie sviečok je skrátka činnosť, ktorá aspoň podľa mňa k týmto ročným obdobiam patrí.

Možno ste na tom úplne rovnako a milujete pohľad na plápolajúcu sviečku, ktorá k tomu všetkému ešte nádherne vonia, takže je vďaka nej u vás doma razom príjemnejšie. Napadlo vás ale niekedy, že časté zapaľovanie sviečok môže škodiť nášmu zdraviu ?

Pálenie sviečok a vplyv na zdravie

Keď sa povie pálenie sviečok, každý z nás si okamžite predstaví romantiku, Vianoce, dlhé zimné večery alebo skrátka úplne obyčajné chvíle, kedy si to doma chceme urobiť pekné a príjemné, čomu sviečky výborne napomáhajú – dokážu totiž vytvoriť tú správnu atmosféru.

Čo sa ale škodlivosti na zdravie týka, len málokoho by napadlo zamyslieť sa nad tým, či časté pálenie či už vonných sviečok alebo napríklad úplne obyčajných čajových náhodou nemôže mať negatívny dopad na naše zdravie.

Škodí zapálená sviečka viac než zapálená cigareta ?

Možno vám toto porovnanie príde absurdné, ale čuduj sa svete, Dánsky stavebný výskumný inštitút prišiel so štúdiou, že zapálená sviečka v uzavretej miestnosti je pre naše zdravie ďaleko väčšou hrozbou a rizikom, než zapálená cigareta.

Nebojte sa, aj mňa to prekvapilo

Pritom sú to práve Dáni, pre ktorých je pálenie sviečok každodenným zvykom, pretože podľa štatistík ich za rok zapália najviac na svete. V Dánsku je zvykom páliť sviečky úplne kdekoľvek, či už sú to čakárne u lekára, učebne v školách alebo napríklad reštaurácie. Vedeli ste, že priemerná spotreba sviečkového vosku v Dánsku zodpovedá cca 6 kilogramom na osobu ?

Chcete sviečky páliť zdravo?

Či už škodlivosti pálenia sviečok veríte alebo nie, možno oceníte pár rád, ako ich páliť zdravo, aj keby to malo byť len pre váš dobrý pocit a pokoj na dušičke. Najväčšou hrozbou je podľa odborníkov zapálená sviečka v uzavretej miestnosti – napríklad kúpeľňa. Preto pamätajte, že akonáhle zapálite sviečku, mali by ste doma častejšie vetrať. Pokojne otvorte okno na 10 minút niekoľkokrát počas dňa a to aj vtedy, ak bude vonku panovať studené počasie. Odporúča sa nepálit sviečky dlhšie, než 4 hodiny v kuse.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 12. decembra 2023

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.