Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Mladá nastávajúca mamička uvidela na ultrazvuku niečo, čo ju aj jej partnera vystrašilo

reklama:
Mladá nastávajúca mamička uvidela na ultrazvuku niečo, čo ju aj jej partnera vystrašilo

Ak žena otehotnenie a navštevuje gynekológa, zistí, že súčasťou starostlivosti o nastávajúcu matku i jej dieťa sú tiež preventívne ultrazvukové vyšetrenia. Ultrazvuk patrí medzi základné diagnostické metódy, nie je nijako nepríjemný a vzhľadom k rozvoju medicíny umožňuje lekárom monitorovať správny vývoj dieťaťa a tiež stav orgánov matky.

Ultrazvuk počas tehotenstva

Ultrazvukové vyšetrenia sú v priebehu tehotenstva vykonávané najmenej tri, a to zvyčajne vo:

  • 12. až 14 týždni
  • 20. až 22. týždni
  • 30. až 32. týždni

Najpodrobnejší býva ultrazvuk v 20. až 22. týždni tehotenstva, ktorý zvyčajne prebieha na špecializovanom pracovisku. Lekár už je schopný určiť predovšetkým pohlavie bábätka a tiež prípadné zdravotné komplikácie, a to ako vo vývoji dieťaťa, ako aj prípadne aj v tele matky. Tento ultrazvuk slúži aj na vylúčenie vývojových chýb u dieťaťa. Pri tomto podrobnom vyšetrení lekár tiež potvrdí alebo vyvráti prípadné viacpočetné tehotenstvo.

Kuriózny prípad

Hoci je medicína vážna disciplína, v ktorej ide primárne o zachovanie zdravia a života človeka, aj v ordináciách niekedy dochádza k atypickým a pomerne komickým situáciám. Jedna taká sa prihodila, keď sa veľmi mladí nastávajúci rodičia dostavili do nemocnice práve na vykonanie tohto druhého ultrazvukového vyšetrenia.

Lekár nastávajúcu mamičku prezrel a podľa výsledkov mohol rodičov spokojne uistiť, že je všetko v poriadku a že čakajú dievčatko. Obaja mali samozrejme z tejto správy veľkú radosť, ale náhle sa ich pozornosť obrátila na snímku z ultrazvuku a bolo zrejmé, že sú ohromení z toho, čo vidia. Akoby popri dievčatku bolo ešte jedno dieťa, ale s podivnou hlavou, pripomínajúcou mimozemšťana. Lekár ich uistil, že je to len ilúzia spôsobená snímkou ​​a že skutočne čakajú len jedno, úplne zdravé dieťa. Tento záver za mesiac potvrdili aj výsledky iného typu vyšetrenia.

Nastávajúca mamička potom s úľavou žartovala, že sa bála, že ju uriekol bývalý priateľ, ktorého veľkým koníčkom boli práve mimozemské civilizácie.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 20. septembra 2021

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.