Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Mladé dievča skončilo paralyzované kvôli bolesti v krku

reklama:
Mladé dievča skončilo paralyzované kvôli bolesti v krku

Nikdy neberte život ako samozrejmosť. Túto radu sme asi počuli už niekoľkokrát, ale bohužiaľ ju mnohí z nás stále podceňujú. Keď sa všetko darí a dni plynú bez prílišných starostí, môže byť ľahké zabudnúť, že sa všetko môže počas niekoľkých sekúnd obrátiť o stoosemdesiat stupňov a navždy zmeniť náš život.

Bolo jej len 21 rokov

Helen bolo iba 21 rokov, keď sa jedného rána prebudila s bolestivým krkom. Samozrejme si najprv myslela, že za to môže nevhodná poloha počas spánku. Krk sa snažila rozhýbať a neprikladala bolesti žiadny veľký význam. O niekoľko hodín neskôr už bola Helen úplne paralyzovaná.

Keď sa Helen priťažilo, ľahla si na chvíľu do postele a snažila sa odpočívať. Následne jej ale ochrnuli nohy a mala ťažkosti s dýchaním, rozhodla sa teda zavolať si záchrannú službu. Záchranári pribehli do jej bytu, keď sa tam ale dostali, zistili, že Helen už vôbec nemôže chodiť. Previezli ju teda do nemocnice, kde jej diagnostikovali vzácny stav známy ako priečna myelitída.

Pol roka strávila v nemocnici

V nemocnici podstúpila niekoľko testov, ktorých cieľom bolo zistiť, či sú prítomné reflexy v dolných končatinách. Helenine nohy ale nejavili žiadne známky života. Na myelitídu zatiaľ neexistuje žiadny liek. V nemocnici Helen strávila nasledujúcich šesť mesiacov a ďalších dvanásť mesiacov dochádzala na rehabilitáciu. Tá jej pomohla znovu čiastočne vrátiť hybnosť nohám, aj keď stále potrebovala nepretržitú starostlivosť.

Heleninou jedinou nádejou je ďalšia fyzioterapia, ktorá jej má pomôcť zosilniť, tá je ale pomerne drahá. Jej najväčším snom je znovu sa aspoň čiastočne osamostatniť. Zatiaľ nemá takmer žiadnu silu v rukách a je odkázaná na invalidný vozíček. Potrebuje asistenta, ktorý jej pomôže s umývaním, obliekaním aj s tým, aby sa treba aspoň na chvíľu pozrela von. Sama Helen hovorí, že je za všetku starostlivosť, ktorá sa jej dostáva, vďačná, aj tak toho chce ale časom sama zvládať oveľa viac.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 29. septembra 2021

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.