Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Mrazivá spoveď Slovenky Ivany (41): COVID-19 mi už vyše pol roka ničí celé telo

reklama:
Mrazivá spoveď Slovenky Ivany (41): COVID 19 mi už vyše pol roka ničí celé telo

Hoci u niekoho má koronavírus len mierny priebeh a pre malé percento je smrteľný, sú aj pacienti, ktorí sa ani po mesiacoch nedokážu vrátiť do života …

Ivana Franeková (41) má vážne zdravotné problémy aj po viac ako pol roku od vypuknutia ochorenia. Trápi ju obrovská únava, má zničené pľúca, podstupuje vyšetrenie na srdce. Lekári potvrdzujú, že mnohí pacienti sa liečia dlhé mesiace a to aj tí, u ktorých malo ochorenie ľahší priebeh. To, či sa nakazeným pľúca úplne zahojí, nevie s istotou povedať nikto!

Ivana Franeková zo Žiliny žije v Londýne, kde pracuje ako psychoterapeutka. Ochorenie u nej vypuklo prvé marcový týždeň. Predpokladá, že sa nakazila v univerzitnom autobuse. „Vtedy absolútne netestovali, ale vedeli ste, že to je COVID-19. Niečo také ste ešte necítili. Bolo to, ako by som mala v pľúcach drsný piesok a dýchanie si hľadalo cestu medzi zrniečkami, „opisuje začiatok ochorenia.

Nemala typické príznaky, ale k pľúcam sa začali pridružovať ďalšie orgány. „Už druhý deň ma veľmi začali bolieť obličky tak, že som sa mohla len plaziť po zemi,“ hovorí Ivana. Volala si záchranku, zdravotníci s ňou strávili tri hodiny, ale pretože nemala horúčky ani poruchy kyslíka, nechali ju doma. Všeobecný lekár jej cez telefón predpísal antibiotiká. „Hneď v prvý týždeň som mala postihnuté celé telo. Nemohla som jesť, mala som bolesti brucha, bola som len na džúsoch. Mala som tvrdé brucho a hnačky, „vymenovala.

O pár dní už pre obličky skončila na pohotovosti. Bez typických príznakov, ako je horúčka, jej však neverili, že má COVID-19. „Vtedy sa nevedelo, že vírus postihuje ďalšie orgány. O tom sa začalo hovoriť až na konci apríla. Nikto z nás nebol vtedy testovaný, testovali len ľudí na lôžkach, „povedala. Až pri ďalších vyšetreniach jej röntgenom potvrdili, že prekonala zápal pľúc spôsobený koronavírus.

Prvé tri mesiace boli pre ňu kritické, dva mesiace spala len posediačky, inak sa dusila. „Mala som pocit, že vírus si vybral každý deň nový orgán a na ten zaútočil. Obličky, brucho, mozog sa mi zastiera, zabúdala som slová, mala som strašné nočné mory, bála som sa. Pľúca boli stále v zlom stave, hnačka trvala dva mesiace, „priznala. Akútne príznaky trvali do konca mája. Doteraz sa jej však pri menšej fyzickej aktivite vracajú, aj keď už nie v takej intenzite.

„Ešte v máji som nebola schopná ničoho. Ráno som vstala, spravila som si čaj a hneď do postele. Sprcha ma položila do postele na celé hodiny. Predtým som bola veľmi aktívny človek, stále som cvičila, tancovala salsu, „hovorí. Ťažkosti má doteraz, už po malej námahe je odrovnaný na celé hodiny.

Známy infektológ Peter Sabaka, ktorý pracuje na Klinike infektológie a geografickej medicíny Univerzitnej nemocnice v Bratislave, hovorí o zákernosti koronavírus. „Covid zdevastuje pľúca i infikovaného bez príznakov, chrípka nie. Pomerne veľké množstvo pacientov má po prekonaní stále príznaky ako napríklad tlaky na hrudníku. Má to veľmi veľa ľudí, aj tí, čo mali len ľahký priebeh ochorenia, „vysvetľuje.

Ďalej sú podľa Sabaku pomerne časté pocit únavy, dýchavičnosť, zhoršená schopnosť vykonávať fyzickú námahu. „Tiež sa mi ozvala pacientka, ktorá má šesť mesiacov stratu čuchu a nechutí jej jesť. Má odpor k jedlu preto, že nič necíti, „doplnil.

Ivane lekári dlho neverili. Deprimovalo ju, že ju spochybňujú. Pomohla jej podporná skupina na sociálnej sieti, kde pacienti opisovali podobné ťažkosti. Až pri kontrole v auguste jej obvodný lekár už mal informácie, že Covid postihuje aj ďalšie orgány. „Bola som na pľúcnym, teraz čakám na echo, pretože pravdepodobne ide aj o myokardu. Odkedy dostali osnovy, čo vírus môže spôsobiť, tak sa ľady pohli, „uviedla.

Infektológ Sabaka hovorí, že u časti ľudí tieto príznaky odznejú napríklad do týždňa, dvoch, troch, u ďalších do niekoľkých mesiacov, ale u niektorých ani potom. „Nikto nevie, či tieto príznaky budú dlhotrvajúci, alebo nie. Je to preto, že zápal pľúc je pomerne rozsiahly. Hojí sa takým zjazveniu. Momentálne nikto nevie a nemá dostatočné skúsenosti s tým, či sa pľúca zahojí úplne. So skúseností so SARS sa vie, že u drvivej väčšiny pacientov by sa po jeden alebo dvoch rokoch pľúca mali zahojiť úplne. Pri Covide to však zatiaľ nevieme, „pripustil.

Pacientom by pomohli rehabilitácie, ale prednosť majú ľudia po pľúcnu ventiláciu. „Ide to dychovými cvičeniami a postupným pridávaním fyzickej námahy. Človek začne chodiť na prechádzky tak, aby sa veľmi nezadýchate. Potom, keď už dokáže chodiť na dlhšie vzdialenosti, tak si zase môže zvýšiť fyzickú námahu, bude chodiť rýchlejšie, na bicykel a podobne, „objasnil Sabaka.

Ivana je doma už sedem mesiacov. Stále ju veľmi bolí pľúca a chodia po vyšetreniach na iné orgány. Z domu síce nevychádza, ale jej priateľ pracuje v škole a syn sa vrátil zo štúdia v Amerike. „Žijem v obrovskom strachu, že sa zase nakazím a či to vôbec prežijem,“ priznala.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 4. mája 2021

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.