Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
  • Zivotsdetmi
  • Články
  • Voľný čas
  • Myslela si, že je dobrá matka, ale potom zistila, koľko hrozných chýb robí a čo tým môže spôsobiť: Myslíte si, že sa k deťom správate správne?

Myslela si, že je dobrá matka, ale potom zistila, koľko hrozných chýb robí a čo tým môže spôsobiť: Myslíte si, že sa k deťom správate správne?

reklama:
Myslela si, že je dobrá matka, ale potom zistila, koľko hrozných chýb robí a čo tým môže spôsobiť: Myslíte si, že sa k deťom správate správne?

Nosenie malých detí musí byť vykonávané so všetkou obozretnosťou, pretože zlý úchop môže byť pre dieťa veľmi nebezpečný najmä v súvislosti so správnym vývojom ich organizmu. Opakované zlé držanie pri nosení sa môže neskôr prejaviť v deformitách alebo chronickej bolesti. Z tohto dôvodu je potrebné dodržiavať správne spôsoby nosenia a vyvarovať sa chýb, ktoré by mohli dieťaťu ublížiť. Tu je šesť najčastejších chýb, ktorých sa pri nosení detí ľudia dopúšťajú. Ak ste jedným z nich, ihneď sa takýchto návykov zbavte.

Držanie iba v podpazuší

Ak zdvíhate dieťa z vodorovnej polohy, nedržte ho iba v podpazuší. Detská hlavička najmä u novorodencov a dojčiat vyžaduje vždy oporu, hoci dieťa už hlavu bez problémov drží. Ak ich zdvíhate za podpazušie, má tendenciu hlavu zakláňať, pretože posledné dva krčné stavce chrbtice pod hlavou ešte nie sú dostatočne vyvinuté, aby niesli celú jej váhu. Dieťa je schopné samo držať hlavičku až medzi 4. a 6. mesiacom, do tej doby je nutné ju vždy podopierať, inak môže mať ťažkosti s dýchaním alebo bolesťou.

Zdvíhanie dieťaťa za chrbát

Ak leží dieťa na brušku, nikdy ho nezdvíhajte v tejto polohe tak, že ho držíte iba za chrbát. Tento pohyb je veľkou záťažou pre jeho chrbticu. Ak chcete dieťa zdvihnúť, otočte ho na chrbát a zdvíhajte štandardným spôsobom, teda s oporou hlavičky a chrbta.

Nosenie v detskom nosítku

Dieťa môžete nosiť v nosiči až od hmotnosti 3,5 kg. V nosiči sa musí cítiť pohodlne, hlavičku by malo mať opretú o váš hrudník. Dôležité je, aby malo správne podopreté nožičky, ak nebude dobre usadené, môže sa stretávať s problémami vývoja bedier, ako sú dislokácie alebo dysplázia.

Opieranie hlavičky o vaše rameno

Ak držíte dieťa v náručí tak, že ho podopierate pod zadkom, malo by sa hlavou opierať o vaše rameno. Táto poloha je výhodná pri uvoľňovaní vzduchu nasatého pri dojčení. Ak je dieťa príliš nízko s hlavou opretou o vás hrudník, môže mať problém vzduch vypustiť von. Tiež je dôležité, aby malo dieťa tvár uvoľnenú a neblokovanú vaším oblečením.

Držíte dieťa v jednej polohe

Častá zmena polohy stimuluje vývoj svalov a opory detského tela. Pokiaľ ho držíte dlho v jednej polohe, prestáva mať potrebu sa prispôsobovať novým podmienkam a jeho svaly ochabujú. Striedaním polôh držania získava skúsenosti vo vybalansovanie tela a schopnosti adaptácie, súčasne posilňuje jeho pohybové ústrojenstvo.

Zlá podpora chrbta

Ak držíte bábätko v horizontálnej polohe iba pod hlavou a zadkom, nemá jeho telíčko dostatočnú podporu kvôli úplne voľnému chrbtu. Môže sa ľahko prehnúť a necíti sa pohodlne. Bez opory chrbta je jeho chrbtica príliš zaťažená – ak ho takto držíte často, môže to vyvolať fyziologické vývojové zmeny, ktoré bude možno nutné kompenzovať rehabilitáciou.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 30. marca 2021

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.