Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Mýty okolo antiperspirantov. Naozaj spôsobujú rakovinu prsníka či Alzheimerovu chorobu?

reklama:
Mýty okolo antiperspirantov. Naozaj spôsobujú rakovinu prsníka či Alzheimerovu chorobu?

Antiperspiranty sú bežnou kozmetikou, ktorú používame ráno čo ráno. V posledných rokoch sa však z antiperspirantov stal veľmi kontroverzný produkt, o ktorom koluje množstvo mýtov. Traduje sa, že táto kozmetika obmedzujúca potenie v oblasti podpazušia spôsobuje vážne zdravotné problémy. Naozaj sa máme jej používania toľko báť?

Mýtus č. 1: Antiperspiranty bránia telu, aby vylučovalo toxíny

Tento mýtus vychádza z toho, že väčšina antiperspirantov obsahuje hliníkové soli. Tieto látky, označované ako aluminum chlorohydrate, aluminum chloride či aluminum zirkónium, totiž obmedzujú potenie, pretože priamo blokujú potné žľazy.

Veľa ľudí poukazuje na to, že antiperspiranty týmto blokovaním potných žliaz neumožňujú telu, aby vyplavovalo toxíny, ktoré potom zostávajú vo vnútri. V skutočnosti je to ale tak, že odpadové látky sa nevylučujú preč z tela iba v podpazuší, ale celým povrchom kože a predovšetkým prostredníctvom pečene a obličiek.

Mýtus č. 2: Hliníkové soli v antiperspirantoch spôsobujú rakovinu prsníka

Veľa vedeckých štúdií hovorí, že používanie antiperspirantov, ktoré obsahujú hliníkové soli, je škodlivé. Niektoré dokonca uvádzajú, že tieto hliníkové soli skutočne spôsobujú rakovinu prsníka. Vedecká verejnosť však v tomto ohľade vedie búrlivú diskusiu, pretože podľa ďalších vedcov sú výsledky týchto štúdií zmiešané a nejednoznačné. Neexistujú žiadne presvedčivé dôkazy o tom, že používanie antiperspirantov skutočne zvyšuje riziko vzniku rakoviny.

Mýtus č. 3: Používanie antiperspirantov spôsobuje Alzheimerovu chorobu

V prípade používania antiperspirantov, ktoré obsahujú hliníkové soli, koluje ďalší mýtus. A to taký, že hliník, ktorý je súčasťou týchto kozmetických produktov, napomáha Alzheimerovej chorobe. Tento mýtus dementuje priamo Svetová zdravotnícka organizácia (WHO). Podľa nej sa do dnešnej doby nepotvrdila priama súvislosť medzi používaním antiperspirantu a zvýšeným rizikom ochorenia Alzheimerovej choroby.

Mýtus č. 4: Parabény obsiahnuté v antiperspirantoch majú na svedomí rakovinu

Parabény sa po celé desaťročia používajú ako konzervačné látky v kozmetických prípravkoch, toaletných potrebách i potravinách. V poslednej dobe sa ale veľa diskutuje o ich bezpečnosti, pretože môžu spôsobovať rakovinu. V tomto smere však môžete zostať v kľude. Väčšina antiperspirantov, ktoré sú na slovenskom trhu, už totiž parabény neobsahujú. V každom prípade si pre istotu ešte pred nákupom skontrolujte ich obal.

Mýtus č. 5: Kvôli častému používaniu antiperspirantov vám zlyhajú obličky

Tento mýtus vznikol pravdepodobne preto, že sa môžete na antiperspirantoch často dočítať, že nie sú vhodné pre osoby s ochorením obličiek. Má to však svoj dôvod. Hliník a hliníkové soli sú vo veľkých dávkach škodlivé pre ľudí, ktorých obličky pracujú na 30 percent alebo menej.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 28. marca 2022

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.