Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Nádor, o ktorom nemusíte roky vedieť

reklama:
Nádor, o ktorom nemusíte roky vedieť

Karcinoid je veľmi vzácny nádor. Napríklad v Českej republike sa vyskytne asi u dvoch stoviek ľudí. U ďalších sa ale vyskytovať môže, bohužiaľ sa dlhé roky môže schovávať. Navyše, pokiaľ ho v tele máte, nespoznáte to ani pri bežných činnostiach. Aké sú jeho príznaky? Je veľmi ťažké ho objaviť.

Objavuje sa v slepom čreve alebo pľúcach

Problémy spôsobujú hormóny, serotonín alebo histamín. Ak sa ich v krvnom obehu objaví väčšie množstvo, objavia sa prvé príznaky, ktoré si ale možno nevšimnete. Týmto príznakom sa hovorí karcionoidový syndróm. Nádor sa usadzuje predovšetkým v tráviacej sústave, ale tiež sa objavuje v slepom čreve alebo v pľúcach.

Po usadení týchto hormónov sa môžu objaviť napríklad bolesti brucha, chudnutie alebo hnačky. Jedným z príznakov je flush, sú to návaly tepla, ktoré sprevádzajú začervenanie na krku, tvári alebo na hrudníku. K tomu pocítite búšenie srdca a tiež dýchavičnosť. Pridať sa môže aj bolesť hlavy alebo vám začnú slziť oči. Záleží aj na tom, kde nádor vznikol. Pokiaľ v pľúcach, bude sa vám zle dýchať. Chorobu si ale všimnúť nemusíte, pretože sa môže niekoľko rokov vo vnútri tela schovávať.

Dá sa karcinoid vôbec liečiť?

Karcinoid sa musí vyliečiť chirurgicky, čo znamená odstrániť nádor operáciou. Ak bude väčší, budú potrebné aj chemoterapie alebo biologická liečba. Nádor sa môže veľmi rýchlo rozšíriť do ostatných orgánov. Chemoterapiu aj bio liečbu môžete kombinovať, niekedy bude nutné užívať aj lieky, ktoré budú blokovať tvorbu hormónov, ktoré môžu za vznik nádoru. Ako ale takáto liečba prebieha?

Aby ste zistili, že máte v tele nádor, musíte najskôr ísť na vyšetrenie CT. Choroba sa väčšinou dá odhaliť, a to najmä pri operácii slepého čreva. Tu ale neabsolvuje každý človek. V krvi sa potom môžu nájsť látky, ktoré vznik nádoru podporujú. Najčastejšou metódou je ale vyšetrenie brucha na prístrojoch. Objaviť sa samozrejme môžu komplikácie, ktoré môžu sťažiť samotnú liečbu.

Jednou z nich je napríklad zlyhanie srdca. Preto tento nádor vytvára hormóny, môže ich nadmerný výskyt v krvi spôsobiť flush, ktorý sme popísali vyššie. Tento príznak sa objaví asi u desatiny chorých ľudí. Tento stav ale trvá iba niekoľko sekúnd, maximálne minút. Priedušky sa budú sťahovať, tlak vystúpi hore a môže dôjsť k srdcovému zlyhaniu. Ak ale nemáte tušenie, že máte v tele nádor, nemusíte vôbec zistiť, čo je príčinou týchto stavov. Spustiť ich môže napríklad pitie alkoholu alebo nadmerná konzumácia potravín, ktoré obsahuje serotonín, kivi alebo banány. Tento syndróm nemusí trvať dlho, pokiaľ k tomu ale dôjde, väzivo sa bude usadzovať v srdcových chlopniach. Preto hrozí zlyhanie srdca, ktoré nebude správne fungovať. A čo je teda vlastne karcinoid? Je to ochorenie, ktoré spôsobuje nadmerná hladina hormónov. Choroba spôsobí veľa zdravotných komplikácií.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 6. decembra 2023

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.