Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Najčastejšie problémy, ktoré vážne ohrozujú rodinné vzťahy

reklama:
Najčastejšie problémy, ktoré vážne ohrozujú rodinné vzťahy

V perfektne fungujúcej rodine by mali byť všetci pre všetkých oporou, mala by fungovať komunikácia i dôvera. Ak sa niekde vyskytne problém, tieto základné piliere rodiny môžu byť narušené, a to vážne ohrozuje vzťahy v rodine aj jej fungovanie. Veľmi často sa stáva, že mama s otcom nie sú schopní fungovať spoločne, že každý hrá sám za seba, čo vážne narúša vzťahy v celej rodine. Stať sa v pokročilejšej fáze môže aj to, že sa takýto vzťah rozpadne, dieťa zostane s jedným rodičom. Druhý rodič mu potom chýba a ten prvý ho často zaťažuje svojimi problémami a chátra aj vzťah medzi rodičom a dieťaťom.

Vzťahové problémy medzi rodičmi a deťmi

V takejto prvotnej fáze vzťahových problémov, ktoré veľmi často končia rozchodom, sú situácie, kedy obaja rodičia síce bývajú s dieťaťom, ale sú od seba odtiahnutí. Síce žijú pod jednou strechou, ale nedokážu spolu komunikovať a odcudzujú sa od seba. Takí partneri sa potom často nie sú schopní ani dohovoriť a zhodnúť na veciach, ktoré sa točia okolo ich dieťaťa.

Jeden mu to dovolí, druhý zakáže a čo si o takej situácii, ktorá doma panuje, má myslieť chudák dieťa? Medzi rodičmi napätie nakoniec vyústi do hádky a boja a deti nevedia, čo v takejto situácii majú robiť. Majú sa stiahnuť a mlčky čakať, až sa rodičia navzájom zničia? Alebo majú skúšať, aké hranice majú, u ktorého rodiča a prilievať tak vodu do ohňa?

Ak vzťah naozaj nefunguje, dochádza k rozpadu partnerstva. Potom sa spravidla stáva, že jeden rodič na seba vezme úlohu vychovávať deti a druhý sa stiahne do ústrania. V takejto situácii zase dieťaťu veľmi chýba druhý vzor. Druhý rodič dieťaťu vždy chýba. Potom sa stáva, že dieťa nemá vzor fungujúcej rodiny a keď vyrastie a osamostatní sa, nie je schopné udržať sa vo fungujúcom vzťahu. Potom opäť dochádza k rozpadu ďalšej rodiny s deťmi. Zle fungujúca rodina ničí vzťahy v jeho súčasnej rodine, kde žije rolu dieťaťa svojich rodičov. Ohrozuje ale aj jeho budúci život v novej rodine, ktorú založí.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 13. mája 2021

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.