- Zivotsdetmi
- Články
- Voľný čas
- Najnebezpečnejšie produkty pre telo. Patogény rakoviny
Najnebezpečnejšie produkty pre telo. Patogény rakoviny
Rakovina je jednou z najčastejších civilizačných chorôb. Napriek pokroku v medicíne rakovina spôsobuje smrť približne ôsmich miliónov ľudí ročne.
Výskyt rakoviny má rôzne príčiny. Niekedy je to dôsledok genetických alebo hormonálnych predispozícií a vplyvu akýchkoľvek nepriaznivých biologických, chemických a fyzikálnych faktorov. Jednou z hlavných príčin rakoviny je zlá výživa. Strava moderného človeka je bohatá na vysoko spracované výrobky a stimulanty.
Špecialisti, onkológovia, uviedli výrobky, ktoré obsahujú škodlivé chemikálie, ktoré sú patogény rakoviny, čo výrazne zvyšujú riziko rakoviny.
Podľa údajov Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) je jednou z najčastejších príčin rakoviny konzumácia alkoholu (na druhom mieste za fajčením)
Etanol sa premení v tele do aldehyd octovej kyseliny, ktorý poškodzuje bunky. Používanie alkoholu môže spôsobiť rakovinu pečene, žalúdka, čriev, rovnako ako hrtana, hrdla a úst.
Nedostatok času a neustály zhon nás núti dychtivo siahať po rôznych druhoch rýchleho občerstvenia. Je to jedlo s nízkym obsahom cenných diétnych prísad a ponúka len prázdne kalórie. Podľa odborníkov nadmerná konzumácia takýchto produktov podporuje rakovinové procesy (predovšetkým rakovinu prsníka) a tiež spôsobuje tráviace problémy a ďalšie poruchy, ktoré spôsobujú ochorenia, ako je cukrovka a obezita.
Ďalším škodlivým výrobkom sú údeniny, hlavne údené.
Dusitan sodný (E 250), ktorý obsahujú, obľúbená konzervačná a potravinárska farba, zvyšuje riziko rakoviny čriev.
Ďalším faktorom, ktorý môže spôsobiť rakovinu, je nadmerný príjem soli.
Jedná sa o jeden z diétnych smrteľných hriechov a na našich stoloch sa pravidelne objavujú slané jedlá. Soľ spôsobuje, že sa v tele hromadí chlór, čo vedie k rakovine žalúdka, čo je riziko, ktoré častejšie postihuje mužov.
Nakoniec sú to sladké limonády. Na ich výrobu sa používajú karcinogénne sladidlá a príchute. Podľa výskumných štúdií pitie dvoch pohárov takých nápojov týždenne zvyšuje riziko rakoviny pankreasu na polovicu. Pamätajme teda, že naše zdravie závisí do značnej miery na nás samotných a na tom, aké diétne voľby si vyberieme.