Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Najväčšia chyba, ktorú ráno robia ľudia pri pití vody s citrónovou šťavou

reklama:
Najväčšia chyba, ktorú ráno robia ľudia pri pití vody s citrónovou šťavou

Určite ste už aj vy počuli o mnohých zdravotných prínosoch každodenného ranného pitia vody s čerstvou citrónovou šťavou. V skutočnosti existuje viacero variácií tohto receptu, ale nie každý z nich je rovnako účinný. Najprv si však pripomeňme jeho hlavné výhody …

Prínosy ranného pitia vody s citrónovou šťavou

Citrónová šťava je známa predovšetkým tým, že podporuje telesný metabolizmus. Výsledkom je rýchlejšie spaľovanie tukov, predchádza priberaniu na váhe, ľahšie chudnutie a tvorba dostatku energie pre vaše každodenné aktivity. Okrem toho citrónová šťava obsahuje množstvo vitamínov, minerálov a éterických olejov, ktoré sú dobrými stimulantami imunity. Najlepšie je preto piť citrónovú vodu hneď ráno po prebudení. Niektorí ľudia však uprednostňujú jej pitie aj postupne v priebehu dňa.

Citróny sú vskutku všestrannou potravinou a preto by ste sa mali snažiť konzumovať ich viac a častejšie. Je dobré, ak budete mať v chladničke sieťku s niekoľkými citrónmi vždy po ruke.

Tu je pár zaujímavých faktov o tomto ovocí:

  • Pohár (2 dcl) čerstvej citrónovej šťavy obsahuje až 187% odporúčanej dennej dávky vitamínu C
  • Citrónová šťava je veľmi bohatá na draslík, horčík a ďalšie esenciálne minerály.

Chyba, ktorú ľudia najčastejšie robia pri pití citrónovej šťavy

To, čo väčšina ľudí zvyčajne robí, je, že si vezmú pohár studenej vody a do neho vytlačia citrónovú šťavu. A v čom je problém? Problém spočíva v podstate vo dvoch veciach.

1. Teplota vody

Prvou vecou je fakt, že studená voda má na telo a hlavne na trávenie tlmiace účinky. To, čo vy potrebujete ráno, je hlavne naštartovať metabolizmus a trávenie, čo následne podporí tvorbu telesnej energie a chudnutie. No a studená voda tomuto cieľu príliš neprospieva. Preto je lepšie miesto studenej vody použiť vodu vlažnej teploty. Tú získate najjednoduchšie tak, že do pohára so studenou vodou dolejete trocha vriacej vody ohriatej v rýchlovarnej kanvici.

2. Nevyužívanie dužiny a kôry

Druhou vecou je skutočnosť, že si do vody ľudia vytlačia len šťavu bez dužiny, pričom práve v dužine sa nachádza mnoho prospešných látok vrátane vlákniny, ktorú šťava neobsahuje. Ešte hodnotnejšia však býva samotná citrónová kôra, ktorá má niekoľkonásobne vyšší obsah vitamínov a minerálov ako šťava. Pretože ale väčšina citrónov je dnes postrekovaná, nebolo by vhodné konzumovať celú kôru. Čo však môžete urobiť je, že si nastrúhame vnútornú časť kôry a tú si pridáte do vašej rannej vody. Týmto spôsobom sa množstvo a využiteľnosť vitamínov, minerálov a antioxidantov vo vašej rannej citrónovej vode dramaticky zvýši.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 9. septembra 2023

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.