Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Najväčšia chyba pri odstraňovaní kliešťa. Hrozí lymská borelióza

reklama:
Najväčšia chyba pri odstraňovaní kliešťa. Hrozí lymská borelióza

Uhryznutie kliešťa je extrémne nebezpečné. Môže viesť k rozvoju závažných ochorení, ako je borelióza a kliešťová encefalitída. Keď na svojom tele objavíte tohto záludnenú pijavicu, začnite konať čo najskôr. Tu je niekoľko tipov, ktoré vám pomôžu správne sa zbaviť kliešťa z kože.

Správne odstránenie kliešťov

Môžeme sa s nimi stretnúť na lúkach, lesoch, parkoch, ale aj v domácich záhradách. Keď sa zasekne v koži, mali by ste sa ho rýchlo zbaviť, pretože čím dlhšie tento pavúkovec zostane v našom tele, tým väčšie je riziko, že nás nakazí nebezpečnými patogénmi. K infekcii baktériami, ktoré prispievajú k rozvoju lymskej boreliózy, dochádza medzi 12 a 24 hodinami po vstupe pavúkovca do nášho tela. Pokiaľ ide o kliešťovú encefalitídu, k infekcii dochádza takmer okamžite.

Ako sa rýchlo zbaviť kliešťa?

Najprv je dobré mať zariadenie na odstraňovanie týchto pavúkovcov stále pri sebe. Môžete si ich kúpiť v akejkoľvek lekárni. Rovnako ako mokrý obrúsok, ktorým dezinfikujete miesto uhryznutia.

Čo iného by ste si mali pamätať?

  1. Kliešťa nikdy neodstraňujte pomocou masla, alkoholu, benzínu alebo odlakovača. Tieto látky zvyšujú riziko infekcie Boréliami.
  2. Ak kliešť uviazol na ťažko prístupnom mieste, požiadajte niekoho o pomoc.
  3. Zostaňte v pokoji. Nenechajte sa rozrušiť, keď nebudete môcť vytiahnuť kliešťa prvýkrát. K jeho odstráneniu je zvyčajne potrebné niekoľko pokusov, niektoré môžu zlyhať.
  4. Po návrate z lesa starostlivo preskúmajte svoje telo. Venujte pozornosť bruchu, oblasti kolien, krku, rozkroku, hlave a hrudníku, to sú časti tela, ktoré sa kliešťom páčia najviac a najčastejšie na ne útočia.
  5. Akonáhle kliešťa odstránite, vydezinfikujte miesto masťou na báze jódu alebo alkoholom.
  6. Na mieste, kde bol kliešť, si môžete všimnúť začervenanie. Sledujte ho. Ak sa začne rozširovať a v priebehu času sa neuvoľní, vyhľadajte čo najskôr svojho lekára. Môže to byť erytém – jeden z najcharakteristickejších príznakov lymskej boreliózy. Erytém sa môže objaviť kdekoľvek na tele, takže aj po odstránení kliešťa svoje telo starostlivo sledujte.
  7. A pamätajte, že ak máte strach alebo neviete, ako odstrániť pavúkovce, môžete sa vždy poradiť so svojím lekárom.

Ako ho odstrániť?

1. Najvhodnejším zariadením pre odstraňovanie kliešťov je pinzeta.

2. Umiestnite pinzetu rovno, priamo nad kliešťa.

3. Kliešť musí byť chytený čo najbližšie koži. Snažte sa zovrieť telo kliešťa.

4. Zatiahnite zvisle, jedným pevným pohybom.

5. Vydezinfikujte ranu.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 19. júla 2021

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.