Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Naučte deti na nočník bez stresu. Rodičia zdieľajú svoje najlepšie triky, ako na to

reklama:
Naučte deti na nočník bez stresu. Rodičia zdieľajú svoje najlepšie triky, ako na to

Náročný tréning môžete zvládnuť aj s úsmevom na tvári. Ak sa všemožne snažíte naučiť vášho drobca na nočník a stále sa vám nedarí, nezúfajte. Rodičia radia, ktoré triky na deti fungujú najefektívnejšie.

Nočníkový tréning môže byť veľmi stresujúci tak pre dieťa, ako aj pre rodiča. Prvé vrásky prichádzajú s rozhodnutím, kedy vlastne začať a aký zvoliť prístup. Naši najmenší sú emočne pripravení na tento velký krok približne vo veku od 18 mesiacov do 3 rokov. Každé dieťa je však iné, a preto je často kľúčová trpezlivosť.

Nenaliehajte

Každé dieťa je jedinečné a tempo, akým robí pokroky sa rôzni. Ani svoj močový mechúr sa naši drobci nenaučia ovládať podľa tabuliek. Nesnažte sa preto uponáhľať ich prirodzený vývoj a radšej sledujte príznaky, ktoré by mohli naznačiť, že váš malý poklad je pripravený:

  • Zaujíma sa o to, ako ostatní ľudia chodia do kúpeľne a ako ju používajú.

  • Dokáže porozumieť inštrukciám a dokonale ich sledovať.

  • Má záujem dostať sa z plienok.

Foto: pixabay.com

Buďte trpezliví

Nikto z nás učený z neba nespadol, a preto zvoľte zmierlivú cestu aj vo výchove vašich potomkov. Snažte sa byť vždy trpezliví, jemní a chápaví. Je nesmierne dôležité, aby ste ostali pokojní, keď sa im prihodí nehoda, pretože inak by ste ich mohli zbytočne vystrašiť. Ak budete nad vecou, aj vaše deti sa ľahšie uvoľnia a všetko pôjde jednoduchšie.

Ukážte im, ako to funguje

V prvom rade dieťa potrebuje pochopiť, čo je to nočník a ako funguje. Pokúste sa mu vysvetliť, že plienky sú niečo, čoho sa treba zbaviť, a že záchod je miesto, ktoré miesto toho potrebuje použiť. Deti majú záujem kopírovať dospelých, preto sa im snažte ukázať ako na toalete sedíte a opísať, čo sa tam deje. Taktiež môžete priniesť nočník do kúpeľne v čase, keď ju sami potrebujete použiť.

Zabezpečte tréningový nočník

Nočník predstavuje najjednoduchší a najmenej zastrašujúci spôsob, ako začať s tréningom. V merítku k malému človiečikovi je jeho veľkosť ideálna a nebude ho desiť sadnúť si naň a uvoľniť sa. Nočník nemusíte umiestňovať hneď do kúpeľne – radšej preň nájdite miesto, kde sa bude vaša ratolesť cítiť zo začiatku pohodlnejšie.

Neskôr si môžete pomôcť rôznymi piesňami či knižkami o tom, že idete do kúpeľne. Akonáhle bude váš potomok pripravený zvážte kúpu odnímateľného sedadla, ktoré budete môcť pripevniť na toaletu. Ďalším krokom bude ukázať dieťaťu, ako funguje reálny záchod.

Sledujte signály

Deti nám dávajú rôzne signály, keď potrebujú ísť na toaletu, a to aj v prípade, že ešte nevedia o čo ide. Držia si napríklad plienku, prestanú robiť činnosť, ktorej sa venovali, dávajú sa do podrepu. Je dôležité preto mať sa na pozore.

Akonáhle spozorujete nejaké znamenie, dajte svoje dieťa do kúpeľne, aby ste mu ukázali, že tam má urobiť svoju potrebu. Pokúste sa ho tiež povzbudiť, aby vám v budúcnosti oznámilo, kedy mu treba ísť na toaletu. Dokážete mu tak pomôcť do času, kým si signály nebude uvedomovať samo.

Zvoľte si vhodnú dobu na učenie sa

Pre úspešnú misiu je dôležité vybrať si ten správny čas – obdobie, kedy je vaše dieťa v pohode. Ak práve prešlo chorobou alebo emocionálnymi zmenami, radšej tréning na nočník ešte na chvíľu odložte, aby ste ho nevystavovali zbytočnému stresu. Vyberte si tiež čas, kedy budete schopní venovať vášmu dieťaťu veľa pozornosti, ako napríklad počas letných prázdnin.

Nastavte si plán

V procese učenia detí novým veciam môže byť nápomocné naplánovať si stratégiu. Naši najmenší sa najlepšie učia opakovaním, preto ak budete opakovať pokladanie na nočník každý deň v rovnakých časoch, máte vyššiu šancu na úspech. Zvoľte si 3 až 4 etapy v priebehu dňa, v rámci ktorých vašu ratolesť umiestnite na nočník.

Posaďte ho na nočník aspoň na 15 minút denne

Je dôležité, aby si vaše dieťa zvyklo na toaletu či nočník. Nechajte ho preto sedieť na jeho záchodíku aspoň 5 minút vkuse, a to 3- až 4-krát denne. Zatiaľ čo bude robiť svoju potrebu, ho nezabudnite povzbudzovať, aby ste vzbudili v ňom pocit pohodlia. Majte sa však na pozore – nikdy nenechajte dieťa sedieť na toalete nasilu. Ak samo nechce, mohlo by ho to zbytočne traumatizovať.

Buďte nablízku

Na začiatku je používanie nočníka úplne novou skúsenosťou, a tak niektoré deti môžu zažívať pocit úzkosti, keď ich naň posadíte. Je preto dôležité, aby ste ostali v blízkosti svojich maličkých aspoň prvé razy. Vždy používajte pokojný a utišujúci tón, usmievajte sa a chválte svoje ratolesti. Ak môžete, spestrite im tento “zážitok” hračkami, knihami či skladbami, aby sa stal čo najzábavnejším.

Použite správne slová

Počas tréningu sa snažte používať slová, ktoré opisujú, čo sa na záchode deje. Malo by tiež ísť o výrazy, ktoré sú vášmu dieťaťu dobre známe, ako cikať, kakať a podobne. Nepoužívajte slová, ktoré nepozná, alebo by mohlo vnímať ako negatívne. Ak totiž vašu ratolesť uvediete do rozpakov, mohlo by to mať za následok zadržiavanie, čo je veľmi nevhodné pre zdravie.

Ponúknite odmenu

Väčšina detí výborne reaguje na pochvalu či odmenu. Takže ak im dáte malú maškrtu za ich úsilie a úspechy, určite ich pozitívne motivujete do budúcnosti. Pravidlá a spôsob odmeňovania si určíte sami, rovnako tak, ako bude závisieť od vás, čím obdarujete vášho šikovného drobčeka. Môže ísť napríklad o cukríky, nálepky, hračky či knihy

Zbavte sa plienky aspoň na hodinu

Viacerí rodičia odporúčajú nechať dieťa bez plienky aspoň hodinku denne. To, že môže behať len tak nahé po záhrade, mu umožní vychutnať si pociť slobody. Zároveň sa učí rozpoznávať znamenia napovedajúce, že potrebuje na toaletu. Hoci sa popri trénovaní tejto metódy môžete stretnúť so zopár nehodami, nenechajte sa odradiť. Zostaňte pokojní a citlivo poučte vášho drobca, že nabudúce bude treba ísť do kúpeľne.

Vedzte, že všetko vyžaduje čas aj úsilie

Treba si uvedomiť, že naučiť dieťa na nočník je proces, ktorý si môže pýtať určitú dávku energie. Vyžaduje veľa trpezlivosti a niekedy pomôže aj štipka kreativity. Je nevyhnutné, aby ste poznali a dokonale pochopili režim vašej ratolesti.

Doprajte vášmu dieťaťu dostatok času a povzbudzujte ho v jeho drobných úspechoch. Ak aj máva “malé nehody”, pomôžte mu pochopiť, že je to v poriadku. Majte tiež na pamäti, že aj deti staršie ako 5 rokov môžu mať mokro v postieľke. Pre takých drobcov môže byť totiž ešte náročné získať úplnú kontrolu nad močovým mechúrom, a to najmä večer

Foto: Instagram, pixabay.com

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 3. februára 2019Zdroj brightside.me

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.