Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Naučte deti ovládať emócie.

reklama:
Naučte deti ovládať emócie.

Každý z nás určite vie, že deti svoje emócie striedajú veľmi rýchlo. Plač, smiech, zlosť, a jeden nikdy nevie, kedy sa to zase otočí. Je veľmi dôležité, aby sa so svojimi emóciami naučili pracovať a dokázali ich zvládať. To sa však sami nenaučia, takže im budete musieť pomôcť. Poďme si ukázať, ako na to, aby ste si raz mohli povedať, že ste boli dobrým rodičom pre svoje dieťa. Je dôležité, aby si dieťa uvedomilo, ako sa vlastne cíti, prečo sa tak cíti a čo sa s tým dá z jeho strany robiť.

Maľujte s deťmi emócie, a hlavne s emóciami pracujte

Neexistuje snáď nič jednoduchšie ako maľovať smajlíky s tvárou podľa emócií. Tieto emócie potom pomenujte . Deti pred škôlkarským vekom a vo škôlkovom veku veľa zaujímajú farby. Skuste deti nimi zaujať. Čo tak vyfarbovať tváre smajlíkov podľa toho, aké vyjadrujú emócie. Trebárs panáčik vyjadrujúci zlosť bude vyfarbený červeno.

Veľa Vám tiež pomôže s dieťaťom o emóciách hovoriť. A nehovorte len o tých jeho, naopak popisujte tie svoje. Hovorte mu, ako sa práve cítite, prečo sa tak cítite, prípadne aj to, čo sa s tým dá robiť, aby ste sa cítili lepšie. Rovnakým spôsobom sa mu snažte pomôcť pochopiť aj emócie jeho okolia a jeho samotného. Keď sa deťom deje niečo, čo je pre nich nepríjemné, nastáva pre nich situácia, v ktorej si nevie poradiť. Nevedia, čo si počať. Preto sa často prejavujú hnevom , plačom a urputným revom. To nevyriešite ďalšou vlnou negatívnych emócií, ktoré budete vysielať zo svojej strany. Ba naopak hnevanie sa na dieťa, zlosť a zákazy nikam nevedú. Čo keby ste mu radšej poradili, ako z toho von? Radšej dieťaťu v takej situácii poraďte, ako zakážte. Skúste ho viesť, aby sa párkrát zhlboka nadýchlo, vydýchlo, ak vie počítať, počítalo napríklad len do 5 a povedalo Vám, čo sa deje, ako sa cíti a čo by chcelo, aby sa zmenilo. Na to potom už zase môžete pozitívne začať reagovať Vy. Vďaka tomu zostanete na pozitívnej vlne Vy aj Vaše dieťa.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 22. júla 2023

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.