Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Naučte sa pokarhať svoje dieťa tak, aby nepochybovalo o Vašej láske

reklama:
Naučte sa pokarhať svoje dieťa tak, aby nepochybovalo o Vašej láske

Aj keď Vaše deti karháte, treba to robiť tak, aby vedeli, že ich stále ľúbite. Napomínať svoje dieťa správne je skutočným umením.

Bruno Ferrero sa vo svojej knihe Šťastní rodičia venuje aj problémom, ktoré so sebou prináša pokarhanie. Ako teda správne pristupovať, keď urobí dieťa niečo zlé? Ako ho potrestať, ale zároveň mu neublížiť?

Deti v nás nevyvolávajú len pozitívne pocity. Často sú výbušné, nevďačné, zlostné a neposlušné. Okrem toho vedia byť nevšímavé a nerozvážne, čo Vás ako rodiča môže privádzať do šialenstva. A už je oheň na streche.

“ Nikdy netrestajte, kým ste nevyčerpali všetky ostatné prostriedky,“ povedal raz don Bosco.

Keď trestáte svoje dieťa, ťažko si zachováte pokoj a tým sa môže ľahko stať, že bude mať dieťa pocit, že si chcete len presadiť svoju autoritu, aj keď ste v práve.

Ako by teda malo vyzerať správne pokarhanie?

Malo by byť bezprostredné

Nepredlžujte ich stav úzkosti. Malé deti rýchlo zabudnú, čo sa stalo, čo urobili. Treba riešiť situáciu hneď a neodkladať ju.

“ Za studena“ niekedy nevyriešite nič.

Malo by byť dôsledné

Ak sa Vám napríklad dieťa hrá s loptou v dome a raz si ho nevšímate, inokedy naopak ho vyhrešíte, nikdy nebude s istotou vedieť, čo má alebo nemá vlastne robiť.

Malo by byť spravodlivé

Nenechajte sa ovplyvniť svojimi pocitmi. Netrestajte svoje dieťa viac len preto, že ste práve unavená. Dieťa musí dostať spravodlivý trest za to, čo urobilo, nie za to, ako sa vy cítite. Je to náročné, ale v mnohom Vám to pomôže.

Malo by byť pozitívne

Vyhrešte a potrestajte svoje dieťa, ale dajte mu jasne najavo, že to robíte preto, lebo ho milujete. Povedzte mu na záver, že ho máte radi a že ho chcete naučiť správať sa správne.

Malo by mať správnu intenzitu

Vy poznáte svoje dieťa najlepšie. Preto ho trestajte tak, aby to „zvládlo“. Ak máte citlivé dieťa, viete, že nepotrebujete zvýšiť tón, lebo sa Vám hneď rozplače.

Tiež primerajte intenzitu veľkosti previnenia.

Malo by byť účinné

Priviesť dieťa k disciplíne znamená vyučovať ho. Posledným kritériom je, či ho Vaše pokarhanie niečo naučí alebo nie.

Pamätajte aj na tieto tri dôležité veci:

1.) zhoda rodičov– musíte byť v jednote, aby ste mohli správne pokarhať Vaše deti

2.) dôslednosť– dodržujte svoje vlastné slová

3.) pravidlá – musia byť pre deti presne stanovené

Tento článok som pre Vás napísala podľa skvelých rád z knihy vyššie už spomínanej. Ak Vás zaujala, kúpte si ju. Človek sa každým dňom učí. Aj rodič.

Nie je to hanba.

A ktovie, možno ju práve teraz potrebujete 🙂

zdroj článku: Bruno Ferrero – Šťastní rodičia, str. 80-82

autor článku: Michaela K.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 16. marca 2016

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.