Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Návšteva ambulancie bez stresu: Pomôžte vášmu dieťaťu zbaviť sa strachu zo zubára

reklama:
Návšteva ambulancie bez stresu: Pomôžte vášmu dieťaťu zbaviť sa strachu zo zubára

Hrôza v očiach a slzy na krajíčku? Ak aj vaše dieťa patrí medzi tie, ktoré striasa už len pri vyrieknutí slova zubár, je na čase zmeniť to. Či už ide o prvú kontrolu a strach z nepoznaného, alebo desí vášho potomka minulá negatívna skúsenosť, v dnešných dňoch už návšteva stomatologickej ambulancie vôbec nemusí byť hororovým zážitkom. Ukážte svojej ratolesti, že v skutočnosti nie je čoho sa báť, a dokonca, že pán zubár môže byť kamarát.

Buďte dobrým vzorom

Máte dohodnuté stretnutie u zubára? Ide o výbornú príležitosť, ako ukázať dieťaťu, že strach nie je absolútne na mieste. Rozprávajte pred ním s úsmevom o tom, ako vaša návšteva ambulancie prebiehala, ako boli na vás všetci milí, ako vám pán zubár úžasne opravil zúbky a hlavne, že to ani trošku nebolelo.

Nezáväzne navštívte ambulanciu

Vezmite vaše dieťa pozdraviť budúceho pána doktora. Drobec bude mať možnosť zoznámiť sa s neznámym prostredím, lekárom i sestričkou a pri ďalšej návšteve to preň nebude taký stres. Jeho nový zubár navyše bude môcť zistiť niečo o svojom malom pacientovi a dokáže si tak s ním začať budovať priateľský vzťah.

Zabudnite na negativizmy

Majte vždy na mysli, že sa rozprávate s malým stvorením a jeho detská dušička je krehká. Preto vynechajte z debaty o zubárovi negatívne výrazy typu “kaz”, “bolesť”, “injekcia”, “vŕtačka” a podobne. Zamerajte sa radšej na pozitívnu stránku veci a snažte sa zdôrazniť všetko dobré, čo taká návšteva v ambulancii prináša. Dieťa sa tak nastaví na to, že jeho zúbky budú po stretnutí čisté a zdravé.

Nepreháňajte to s utešovaním

S blížiacim sa termínom zubnej kontroly môže prichádzať množstvo kontrolných otázok. Vaše dieťa sa bude chcieť uistiť, že mu v kresle nič nehrozí. Zachovajte pozitívne myslenie, no nesľubujte vášmu potomkovi hory doly. Ľahko sa tak môže stať, že vo vás stratí dôveru ak zubár napokon nájde nejaký problém v jeho ústnej dutine.

Zahrajte sa na zubára

Nie je nič jednoduchšie, ako vytvoriť si vlastnú ambulanciu v pohodlí domova. Pripravte si pre vaše dieťa zábavnú hru, pri ktorej mu ukážete, že sedieť v stomatologickom kresle nemusí byť žiadna nuda. Spočítajte mu zúbky a pomocou zrkadielka mu vysvetlite, ako bude doktor kontrolovať jeho chrup. Vyhnite sa však akýmkoľvek zvukom pripomínajúcim vŕtačku, ktoré by malého pacienta mohli zbytočne len vydesiť.

Prečítajte si veselý príbeh

Dnes už existuje množstvo krásnych, farebných detských kníh na rôzne témy. Zožente si takú, ktorá vykresľuje pozitívny príbeh zo zubárskeho prostredia. Váš potomok si vďaka hravej a nenáročnej forme bude jednoduchšie vedieť predstaviť, čo ho v ambulancii čaká. Stotožnením sa s hlavným hrdinom knihy si navyše takisto lepšie uvedomí, aká je dôležitá starostlivosť o zúbky.

Odmeňte malého hrdinu

Povzbuďte vášho bojka prísľubom malej odmeny. Za dobré správanie u zubára si určite zaslúži napríklad výlet na obľúbené ihrisko. Dieťa tak bude motivované a návštevu ambulancie prekoná s oveľa menšími problémami. Navyše, ak sa bude po vyšetrení cítiť dobre, je tu väčší predpoklad, že jeho reakcie nebudú ani v budúcnosti negatívne.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 2. októbra 2018Zdroj www.workingmother.com

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.