Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Návšteva divadla ako oddych od detí. Ako sa obliecť, aby ste si nevyrobili poriadne faux pas?

reklama:
Návšteva divadla ako oddych od detí. Ako sa obliecť, aby ste si nevyrobili poriadne faux pas?

Návšteva divadla sa kedysi považovala za významnú spoločenskú udalosť. Zúčastňovali sa jej predovšetkým ľudia z bohatších pomerov, ktorí disponovali kúskami od rôznych významných návrhárov, a tak nebolo nezvyčajné, že sa dámy vyobliekali do večerných rób, zatiaľčo pánske oblečenie samozrejme v elegantnosti vôbec nezaostávalo.

Prísny dress code síce v tú dobu nebolo prípustné porušiť, no v súčasnosti sú návštevy podobných miest dostupné pre omnoho širšiu verejnosť. To je jedným z dôvodov, prečo sa aj v divadlách objavujú čoraz viac outfity poskladané z takmer čohokoľvek. A verte mi, “takmer čokoľvek” naozaj neznamená len modré rifle a jednofarebné tričko. Možno sa budete čudovať, avšak stále sa nájde niekto, pre koho je ideálnou voľbou na takéto spoločenské udalosti “takmerničnezakrývajúca” mini sukňa, športová mikina, či dokonca slamený klobúk z dovolenky v Chorvátsku.

Zdroj: Patrícia Lukáčová

Naozaj sa nepovažujem za extrémnu odborníčku na módu, nie som žiadny fashion guru, módna blogerka a dokonca ani len samozvaná instagramová stylistka, preto si netrúfam niekoho presviedčať, že kabelka bez výnimky musí ladiť s topánkami, opasok so šperkami či košeľa s nohavicami, ale pokúsim sa vám priblížiť aspoň základné pravidlá “divadelnej” etikety.

Nie je návšteva divadla ako návšteva divadla

Nemožno už viac pochybovať, že výber vhodného oblečenia je do divadla nesmierne dôležitý. V prvom rade by ste si však mali uvedomiť, o aký druh predstavenia ide. Rozdiel je aj v tom, či ste sa vybrali do ochotníckeho, národného alebo na predstavenie komornej scény v krajskom divadle. Večernú róbu bezpodmienečne voľte na dlhoočakávané premiéry, avšak výber vášho outfitu na muzikál môže byť o čosi neformálnejší.

Príklad, ako to skutočne nemá vyzerať

Zdroj: Patrícia Lukáčová

Pokiaľ si však stále nie ste istý a váhate, čo by ste si mali vybrať, spýtať sa môžete už pri samotnom kupovaní lístkov. Na niektorých sa dokonca nachádza aj akási pomôcka, aký dress code je vhodný práve na dané predstavenie. Každopádne by ste si však mali oblečenie včas pred udalosťou nachystať, aby sa vám náhodou nestalo, že v skrini nájdete len roztrhnuté silonky v čase, čo vás už taxikár netrpezlivo čaká pred vchodom.

Istota, ktorou nič nepokazíte

V prvom rade by ste sa mali zamerať na to, že vaše oblečenie musí byť elegantné. Dámy to majú v tomto prípade o čosi jednoduchšie, pretože zrejme každá disponuje aspoň jednými vhodnými šatami a párom lodičiek. Pokiaľ však šaty nemáte v obľube, všetko vyriešia elegantné nohavice s bielou košeľou. K oblečeniu zvoľte decentné šperky či náramkové hodinky a verte, či nie, kritiku určite nedostanete. Vyhnite sa najmä extrémne krátkym mini šatám, nohám bez siloniek alebo extravagantným výstrihom.

Zdroj: Patrícia Lukáčová

Mužské pokolenie sa pred návštevou divadla bude musieť presvedčiť, či má stále doma elegantný pánsky oblek. S tendenciou zväčšovania sa brucha priamo úmerne zvyšovaniu veku tak častokrát môžu na oblek zo stužkovej zabudnúť a poobzerať sa predovšetkým po takom, ktorý im bude dobre sedieť na všetkých partiách. Jednoduchá slušná obuv bude na lokálne divadlá stačiť, no jednoznačne zabudnite na tenisky, šľapky alebo ťažké kožené bagandže.

Nezabúdajte: Návšteva divadla je síce spoločenská udalosť, no zároveň tým ukazujete aj svoju kultivovanosť a vhodné správanie.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 22. augusta 2019

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.