Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Návštevy, nehrňte sa hneď do pôrodnice a nechajte mamičky vydýchnuť

reklama:
Návštevy, nehrňte sa hneď do pôrodnice a nechajte mamičky vydýchnuť

Keď žena porodí, nepraje si nič iné ako pokoj a odpočinok. Rodina a priatelia, ktorí sa ponáhľajú do pôrodnice, aby si prvýkrát prezreli narodené bábätko, však málokedy myslia na pocity rodičiek. „Sme vyčerpané z pôrodu. Dajte nám čas na zotavenie a do pôrodnice sa hneď nehrňte,“ odkazuje Katie.

Jedna návšteva za druhou.Je to v poriadku?

Babičky, deduškovia, strýkovia, tetušky, bratranci, sesternice a celý rad priateľov. Keď v pôrodnici privediete na svet bábätko, všetci z nich sa nemôžu dočkať, až ho prvýkrát uvidia. A tak sa v nemocničnej izbe, kde so svojim novorodeniatkom ležíte, často nezatvoria dvere a musíte vítať jednu návštevu za druhou.

Práve tento rozšírený nešvár nedávno kritizovala trojnásobná mamička Katie. Vadí jej, že rodinní príslušníci aj priatelia často neberú ohľady na fyzický aj psychický stav čerstvej mamičky. Neuvedomujú si mnohokrát, že táto žena, ktorá práve porodila, si neželá nič iné ako pokoj, odpočinok, spánok a zžívanie sa so svojim bábätkom.

Katie našla jednu fotku samej seba, ako mala čerstvo po pôrode svojho najstaršieho dieťaťa. Na fotke bola 24 hodín po pôrode. Nevie, kto ju fotil. Ale keď sa pozrela na seba, videla aká je unavená, zničená.

Pripomenula. "Nechajte novopečenú mamičku, aby sa vyrovnala s tým, že z jej tela vyšla nová bytosť".

Nechajte mamičku prvých 24 hodín po pôrode úplne vydýchnuť a tiež si zvyknúť na jej novú rolu. Dajte jej jeden alebo dva dni, aby sa konečne vysprchovala a umyla pot a krv zo svojho tela. Jeden až dva dni, aby sa vyrovnala so svojimi bolestivými prsiami a naučila sa dojčiť. Jeden alebo dva dni, aby sa aspoň trochu vyspala, pretože je úplne vyčerpaná.

Návšteva novorodeniatka nie je právo, ale privilégium

Rodina a priatelia by si mali uvedomiť, že nie je ich právo navštíviť bábätko bezprostredne po narodení. Je to naopak iba ich privilégium. Nechajte preto novopečené mamičky, aby sa po pôrode najprv spamätali a nemajte im za zlé, keď vám povedia, nech ich v pôrodnici nenavštevujete.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 28. apríla 2022

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.