Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Nebojte sa s deťmi hovoriť o peniazoch

reklama:
Nebojte sa s deťmi hovoriť o peniazoch

Posledné testy PISA, ktoré na slovenských základných školách prebiehali, prezradili, že naše deti v porovnaní s rovesníkmi z iných krajín výrazne zaostávajú v otázkach finančnej gramotnosti. Na našich školách chýba konzistentnejšie vzdelávanie a príprava učiteľov a v rodinách zas vládne trend poskytnúť dieťaťu všetko, čo si praje a potrebuje. Mnohí rodičia nesúhlasia s tým, aby sa ich deti priskoro trápili finančnými otázkami. V našich domácnostiach tiež platí pravidlo, že rozhovory o peniazoch nie sú slušné a príliš sa nimi zaoberať je známkou zlého charakteru.

Slovenským deťom chýbajú informácie o peniazoch

Vplyv médií, televízie a sociálnych sietí spôsobil, že v posledných rokoch prudko vzrástli požiadavky spotrebiteľov. Reklamy zamerané najmä na mladých ľudí vedú dospievajúcich k predstave o neobmedzených nákupoch, zážitkoch a dovolenkách. To, čo dnes platia rodičia, si budú čoskoro musieť zadovážiť sami.

Rôzne úvery a debetné karty sa zdajú byť ľahkou cestou, ako si splniť všetky materiálne túžby. Čoraz viac mladých sa zadlžuje a mnohé rodiny sa boria s úverovou neschopnosťou. Pripravte teda svoje deti na svet financií s predstihom, raz sa vám za to poďakujú.

Učte ich gazdovať

Mnoho rodičov odmieta dávať deťom vreckové s vysvetlením, že všetko, čo si prajú, im aj tak kúpia. Chyba! Aj niekoľko eur, ktoré budú sami spravovať, im pomôže naučiť sa raz pracovať s vlastnými peniazmi. Vreckové nemusí byť zbytočne vysoké. Rýchlo však uvidíte, ako s ním deti nakladajú, a to vám veľa prezradí, akí spotrebitelia z nich vyrastú.

Ak sú vaše deti ochotné odložiť okamžitý pôžitok a nechať peniaze v pokladničke, máte doma dobrého hospodára. Vtedy je skvelou príležitosťou pohovoriť si s ním o cieľoch a zmysle šetrenia. Pomôžte mu správne sa rozhodnúť, kam investovať ušetrené peniaze a povzbuďte ho, aby v práci s nimi získalo sebadôveru.

Čítajte aj o vreckovom a letných brigádach.

Moje dieťa nevie sporiť

Naopak, ak váš potomok rýchlo a bezcieľne míňa, je potrebné spozornieť. Vtedy by mal rodič výchovne zasiahnuť a pomôcť dieťaťu, aby lepšie pochopilo hodnotu peňazí. Môžete mu ukázať, že našetrené peniaze môže rozdeliť na dve polovice. Tú prvú si smie minúť na drobnosti, ktoré sa mu páčia- sladkosti, hračky či časopisy. Druhú polovicu by mal starostlivo odkladať na väčšiu vec, po ktorej túži. Môže si tak našetriť na nový bicykel či výlet. Dôležité je, aby bola táto investícia splnením detského sna, pretože váš malý ekonóm tak získa motiváciu pokračovať v šetrení aj naďalej.

Aj pri dávaní vreckového sa snažte zachovať pravidlá. Tak ako rodičia dostanú v práci odmenu za dobre odvedenú prácu, môžete deti viesť k tomu, aby si vreckové zaslúžili. Nie však za jednotlivé domáce práce či za prospech v škole, ale za to, že svoje povinnosti dokázali plniť priebežne a zodpovedne. Mnohí rodičia odmeňujú dieťa za účasť na domácich prácach, ktoré by mali byť samozrejmé. Takto však samotné vreckové stráca svoje výchovné opodstatnenie a stáva sa len akýmsi „obchodom“ medzi rodičmi a deťmi.

Samozrejmá súčasť života

Kým pred niekoľkými desaťročiami sa deti o hodnote základných životných potrieb učili veľmi skoro, pretože ich rodičia zapájali do práce spolu s dospelými, dnes je tomu inak. Mnoho školákov ani len netuší, aká je skutočná hodnota potravín či oblečenia- nie ich cena, ale to, koľko práce na kúpu museli rodičia vynaložiť. Nebojte sa mu vysvetliť, koľko hodín v práci stoja nové tenisky či tričko.

Svoje deti nemusíte financiami strašiť. Práve naopak. Hospodáriť musíme celý život, preto sa nebojte zachovať pri rozhovore nadhľad a pokoj. Výchove k finančnej gramotnosti venujte niekoľko minút každý deň- spíšte spoločne nákupný zoznam, vyberte sa do obchodu, zaplatiť šeky či do banky, kde mu môžete primerane veku vysvetliť základné pojmy, s ktorými sa v budúcnosti stretne.

Spoločne so staršími deťmi môžete viesť prehľad výdavkov v domácnosti, zakladať účty a venovať sa otázkam hospodárenia. Snívajú vaše deti o rodinnej dovolenke pri mori či novom zariadení do detskej izby? Využite príležitosť a spoločne prediskutujte, ako by sa tento sen dal spoločnými silami splniť. Dokážete naň ako rodina našetriť? Ak sa vám to podarí, nezabudnite na kúpu prizvať aj deti. Naučia sa, že nech už túžia po čomkoľvek, vďaka svojej usilovnosti, trpezlivosti a dobrým nápadom to určite dosiahnu. A to je vo finančnej výchove najdôležitejšia zásada.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 30. marca 2018

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.