Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Nedostatok hormónov šťastia prispieva k depresii. Toto sú signály, že vaše telo volá o pomoc

reklama:
Nedostatok hormónov šťastia prispieva k depresii. Toto sú signály, že vaše telo volá o pomoc

Kto by netúžil mať čistú myseľ a nonstop úsmev na tvári? Šťastie nie je len stav mysle a pozitívny postoj k životu. Je tiež spojené s určitými chemickými procesmi v tele. Nízke hladiny hormónov, ktoré nám pomáhajú cítiť sa spokojne, môžu predznamenávať problém.

Takzvané hormóny šťastia hrajú dôležitú úlohu v našej nálade a schopnosti cítiť potešenie. Ich nedostatok môže viesť k nespokojnosti a dokonca k depresii. Upriamte preto pozornosť na vlastné telo, ktoré vám môže signalizovať, že hladina hormónov šťastia prudko klesá.

Túžba po sladkostiach či čipsoch

Ak vaše telo potrebuje veľké dávky cukru a škrobu, môže to znamenať, že máte nízke hladiny serotonínu. Zjedením čokoládovej tyčinky alebo slaných lupienkov sa vaša nálada zlepšuje a vy sa cítite lepšie, pretože tieto potraviny podporujú daný hormón. Avšak pozor! Spokojnosť je len krátkodoba a vy už čoskoro budete mať potrebu opäť siahnuť po niečom nezdravom

Priberanie na váhe

Nedostatok dopamínu môže viesť k nárastu telesnej hmotnosti. Okrem toho, že ste zaťažení na sladkosti a nezdravé jedlo, môžete sa prichytiť aj pri prejedaní sa. To sa deje preto, že sa snažíte kompenzovať nízku hladinu dopamínu jedením, v dôsledku čoho sa môže vyvinúť i závislosť od potravín.

Citlivosť prsníkov

Nedostatok hormónov sa môže odzrkadliť aj na našom zdraví. Keď má žena nízku hladinu estrogénu, stáva sa, že zvykne pociťovať zvýšenú citlivosť prsníkov. Tento stav sa môže vyskytnúť počas jej periódy, no aj bez ohľadu na ňu.

Bolesť hlavy

Bolesti hlavy až migrény sa môžu vyskytnúť v dôsledku nedostatku progesterónu, ktorý taktiež vplýva na našu náladu. Hormón je dôležitý počas tehotenstva. Príznaky nízkej hladiny progesterónu u žien v radostnom očakávaní sa môžu líšiť, takže by mali byť kontrolované.

Nespavosť

Nízka hladina serotonínu sa často prejavuje aj prostredníctvom problémov so spánkom a spôsobuje tiež zmeny nálad. Ohrození sú najmä ľudia, ktorí majú neustály stres, depresiu a vedú sedavý spôsob života.

Trasenie

V dôsledku nedostatku hormónu dopamínu môžete spozorovať na sebe isté otrasy. Ide o neúmyselné pohyby v tele spôsobené kontrakciami svalov. Najčastejšie si to človek všimne na rukách. Dávajte však pozor, mohlo by ísť aj o príznak neurologického ochorenia.

Nízka úroveň empatie

Vedci spozorovali súvislosť medzi empatiou a oxytocínom. Tento hormón lásky ovplyvňuje našu náladu rovnako ako ostatné menované. Ak máte problém vcítiť sa do kože iných ľudí, alebo máte problémy s odčítaním emócií z tvárí, potom to môže byť spôsobené práve nedostatkom oxytocínu.

Foto: Pixabay

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 16. júna 2023Zdroj brightside.me

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.