Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Nemôžete ich ignorovať! Top 7 príznakov nedostatku kyseliny listovej

reklama:
Nemôžete ich ignorovať! Top 7 príznakov nedostatku kyseliny listovej

Čo je folát alebo kyselina listová? Je to typ vitamínu B, ktorý pomáha telu obnoviť štruktúru DNA a produkovať červené krvinky. Kyselina listová je vo vode rozpustný vitamín a v tele sa dlhodobo neukladá, ale vylučuje sa močom. To znamená, že je nutné neustále dopĺňať zásoby kyseliny listovej, inak bude telo po pár týždňoch trpieť jej nedostatkom.

Hlavnou príčinou nedostatku folátu je nedostatok určitých potravín v strave. Ďalšími príčinami môžu byť gastrointestinálne problémy, ako je celiakia alebo Crohnova choroba, ďalej niektoré geneticky podmienené ochorenia alebo nadmerná konzumácia alkoholu a niektorých liekov. Príznaky nedostatku folátu všeobecne spadajú do dvoch kategórií: všeobecné príznaky nedostatku folátu a príznaky anémie z nedostatku folátu.

Príznaky nedostatku kyseliny listovej

1. Vredy v ústach alebo opuchnutý jazyk

Tento príznak sa objavuje pred anémiou. V tomto prípade jazyk opuchne a začervená alebo sa leskne, obvykle na špičke alebo pozdĺž okrajov. Ústne rany sa môžu objaviť pred a počas celého obdobia anémie.

2. Strata chuti

Pri nedostatku kyseliny listovej, okrem vredov v ústach, už človeku jedlo nechutí.

3. Gastrointestinálne ochorenie

Anémia často vedie k problémom s črevami, čo spôsobuje zápchu alebo hnačku.

4. Neustála únava, slabosť a bledá koža

Naše telo potrebuje červené krvinky na prenos kyslíka do celého tela a do svalového tkaniva. Kyselina listová podporuje tvorbu červených krviniek, a preto jej nedostatok spôsobuje anémiu z nedostatku folátu.

5. Dýchavičnosť a závraty

Tieto dva príznaky, rovnako ako mdloby, môžu byť príčinou nedostatku folátu.

6. Problémy s koncentráciou

Pokiaľ nemáte dostatok folátu, môžete sa rozptýliť alebo zabudnúť. Častým príznakom je aj podráždenosť.

7. Bolesť v tele

Anémia z nedostatku kyseliny listovej môže viesť k bolestiam hrudníka a nôh a bolestiam hlavy. Našťastie je možné nedostatok folátu rýchlo vyriešiť správnou výživou. Zaraďte do svojho jedálnička tmavo zelenú zeleninu, ako je brokolica, ružičkový kel a špargľa, rovnako ako citrusové plody a obohatené cereálie na raňajky. Kyselina listová je pre tehotné ženy nesmierne dôležitá, pretože prispieva k vývoju miechy plodu.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 5. januára 2024

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.