Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Nepravidelná alebo chýbajúca menštruácia často súvisí so syndrómom polycystických vaječníkov.

reklama:
Nepravidelná alebo chýbajúca menštruácia často súvisí so syndrómom polycystických vaječníkov.

Syndróm polycystických vaječníkov je hormonálna porucha, ktorá postihuje viac ako 20 percent žien a dievčat. Nie je preukázané, čím je táto choroba spôsobená, ale zapríčiňuje problémy s menštruáciou až jej absenciu a s ňou spojenou zníženou šancu na otehotnenie, nadmerný rast ochlpenia či problémy s pleťou. Liečia sa veľmi ťažko.

Aké sú príznaky syndrómu polycystických vaječníkov?

Kľúčovým znakom tohto syndrómu je nepravidelná alebo chýbajúca menštruácia. Absencia ovulácie značne komplikuje možnosť prirodzeného otehotnenia, napriek tomu však nie je vylúčené prísť do iného stavu aj s touto diagnózou. Nevyvážená hladina hormónov môže spôsobiť aj ďalšie nežiaduce prejavy choroby: priberanie na váhe, obezita alebo ťažkosti s udržiavaním normálnej hmotnosti, nadmerné ochlpenie na tvári, na hrudníku, bruchu a iných miestach, rednutie vlasov na hlave (alopécia), akné a upchaté póry, zosilnená koža okolo krku, podpazuší alebo prsníkov (toto sa nazýva acanthosis nigricans), vysoký krvný tlak, vysoký cholesterol alebo diabetes mellitus (vysoká hladina cukru v krvi). U dievčat, ktoré prišli do puberty skoro (okolo ôsmeho až desiateho roku života) hrozí väčšie riziko vznikutejto choroby. Preukázaná je aj dedičnosť tejto hormonálne poruchy.

Ako je diagnostikovaný syndróm polycystických vaječníkov ?

Ak sa Váš lekár domnieva, že by ste mohli mať PCOS, môže Vás odkázať na diagnostiku ku gynekológovi alebo endokrinológovi. Váš lekár tiež vykoná fyzickú prehliadku, ktorá zahŕňa kontrolu Vašej hmotnosti a hľadanie fyzických príznakov, ako je akné, rast vlasov a tmavá pokožka. Lekár môže vykonať gynekologické vyšetrenie, aby vylúčil ďalšie možné príčiny vašich symptómov, prípadne urobí krvné testy. Gynekológ môže vykonať ultrazvuk panvy.

Ako sa lieči syndróm polycystických vaječníkov ?

Pri snahe o otehotnenie možno liečiť umelými hormónmi. Ďalšou možnou liečbou je zníženie hmotnosti, ktorá má značný vplyv na vyrovnanie hladiny hormónov. Pri správnej liečbe je možné príznaky polycystického syndrómu zmierniť a znížiť. Nezabudnite kontaktovať odborníka.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 22. júla 2023

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.