Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Neuveríte, čo sa stane s vaším telom, ak sa nebudete sprchovať

reklama:
Neuveríte, čo sa stane s vaším telom, ak sa nebudete sprchovať

Ak musíte v letných mesiacoch cestovať mestskou hromadnou dopravou, možno vás napadne, či sa niektorí ľudia vôbec niekedy sprchujú a používajú dezodoranty, antiperspiranty či parfumy. Príčinou tejto otázky býva často pocit, že kvôli všadeprítomnému zápachu asi čoskoro omdliete.

Ľudia, pre ktorých je sprchovanie a osobná hygiena len stratou času, asi veľakrát ani netušia, ako nielen nepríjemný, ale aj nebezpečný pre nich tento zlozvyk je. Prejavy nedodržiavanie pravidiel osobnej hygieny na seba nenechajú dlho čakať, telo nepríjemne zapácha, vlasy sú mastné a pokožka začne pomaly praskať. Dôvodom je, že všetky nečistoty zostávajú na jej povrchu.

Ako často sa umývať?

Prieskumy ukazujú, že každodenné sprchovanie považuje za veľmi dôležité a samozrejmé 8 z 10 slovákov. Mnoho z nich uvádza, že svoj deň začínajú práve rannou osviežujúcou sprchou, ktorá dodá telu energiu a pocit čistoty. Môžeme naozaj povedať, že sprchovanie jedenkrát denne by mal byť akýsi hygienický základ každého človeka. Výnimkou sú iba bábätká, ktorých pokožka je ešte príliš citlivá a každodenné kúpanie by ju mohlo poškodiť. Preto lekári odporúčajú malé deti kúpať iba raz až dvakrát týždenne.

Nutnosť každodenného sprchovania je jasná, ale mnoho ľudí, predovšetkým žien, sa zaoberá aj otázkou, ako často by si mali umývať svoje vlasy. Ako najvhodnejšie sa ukazuje umývanie vlasov dvakrát týždenne, výnimkou môžu byť len veľmi suché a jemné vlasy, ktoré sa môžu umývať menej často.

Raj pre baktérie a plesne

Pravidelná osobná hygiena je nevyhnutná, lebo každým okamihom sa na našej pokožke objavujú nové a nové baktérie a plesne, ktoré ak sa premnožia, môžu mať veľmi negatívny vplyv nielen na to, ako nás bude vnímať naše okolie, ale aj na naše zdravie.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 23. júna 2021

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.