Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Nezáleží na veku. Strata rodiča nás poznačuje natrvalo

reklama:
Nezáleží na veku. Strata rodiča nás poznačuje natrvalo

Strata rodiča nás poznačuje veľmi hlboko a natrvalo – nezáleží pri tom na veku, v ktorom sme oňho prišli. Smrť rodiča má silný dopad na našu psychiku a emocionálne prežívanie a spôsobuje pritom trvalé zmeny v mozgu.

Najnovšie výskumy, ktoré zverejnil Národný ústav zdravia v Spojených štátoch, ukázali prekvapivý fakt.

Proces, akým sa so stratou vyrovnávame, prebieha komplexne a na mnohých úrovniach. Výskumy ukazujú, že smútok spracúvajú tie isté časti mozgu, ktoré majú na starosti aj spomienky, ktoré si so sebou nesieme. Tie isté oblasti mozgu zároveň pracujú s našimi chuťami a spánkom.

To potvrdzuje aj fakt, že pri zármutku a strate blízkeho človeka máme väčšiu potrebu spánku, či sa naopak prejaví nespavosť, a menia sa aj naše chute, alebo sa objavuje nechutenstvo.

Strata rodiča nás poznačuje natrvalo

Strata rodiča, či už je očakávaná, alebo sa na ňu pripravujeme, znamená rôzne úrovne smútku, ktoré musíme spracúvať. Prináša však aj rozdielny časový harmonogram, počas ktorého sa so stratou vyrovnávame. Dlhšie sa so zármutkom vyrovnávajú predovšetkým deti a dospievajúci, pretože smrť rodiča prichádza v tomto čase zvyčajne nečakane.

To so sebou prináša aj dlhšie obdobie fázy popierania a hnevu na stratu blízkeho človeka.

Ak naopak máme čas na prípravu, ktorú so sebou strata rodiča prináša, a ak máme možnosť dôstojne sa rozlúčiť, vytvárame si tak lepší podporný systém.

To opätovne potvrdzuje, že v mladšom veku je strata rodiča oveľa väčšou psychickou a emocionálnou záťažou.

Strata rodiča predovšetkých u dospievajúcich a mladších dospelých

Vedie k častým duševným a emocionálnym problémom a depresiám. Pritom stratou jedného či oboch rodičov trpí jedno z dvadsiatich detí mladších ako 15 rokov. Tento vek, keď ešte prebieha duševný a emocionálny rozvoj, je zároveň veľmi citlivým obdobím, ktoré ovplyvňuje naše vnímanie sveta.

Mnoho detí má pritom s rodičmi zložitý a komplikovaný vzťah, alebo vôbec žiadny. Smrť rodiča vtedy spôsobuje dvojnásobnú zaťaž – stráca sa možnosť vyriešiť existujúce problémy a nádej na obnovenie väzieb. Okrem zármutku sa tak môže objaviť dlhodobý odpor vo vzťahoch, hnev a množstvo nevyriešených emócií.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 20. decembra 2018

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.