Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Nezdravá strava spôsobuje mnohé zdravotné problémy.

reklama:
Nezdravá strava spôsobuje mnohé zdravotné problémy.

To, že nezdravá strava nie je pre naše telo dobrá, už vyplýva z jej názvu. Každý z nás vie, že dopriať si pekne mastné dozlatista vypražené zemiakové placky nie je príliš zdravé. Ale niekedy na ne máme proste chuť. Počítame s tým, že má veľa kalórií a málo toľko potrebných živín. To nás ale neodradí. Vedeli ste ale, že nezdravá strava môže ovplyvniť aj Vašu psychiku?

Nezdravá strava

Okrem toho, že nezdravá strava ovplyvňuje správne fungovanie nášho tela (záťaž srdca, priberanie na váhe), môže ovplyvniť aj celkovú kvalitu Vášho života, normálne fungovanie tela a Váš psychologický stav. V tomto článku si povieme o psychosomatických problémoch spôsobených nezdravou stravou. Čo sú zač a ako sa prejavujú?

Vyčerpanie

Železo pomáha transportovať kyslík do celého tela. To znamená, že je to nevyhnutný kov k udržaniu energetickej hladiny tela na normálnej úrovni po celý deň. Ak je v tele málo železa, telo nedostáva dostatok červených krviniek. Preto sa často môžeme cítiť vyčerpaní. Stojí za zmienku, že hlavným príznakom anémie je pretrvávajúca únava, ktorú pacient pociťuje.

Zmeny nálad

Aby bolo možné udržať vysokú hladinu energie a stabilnú hladinu glukózy v krvi po celý deň, je potrebné dodržať dve podmienky. Tieto dva parametre priamo ovplyvňujú fyzické zdravie a náladu. Patrí sem stály prísun energie tj. kalórií, a dostatočné množstvo pohybu. Ak pravidelne cvičíte, nemali by ste nechať svoje telo úplne bez kalórií. Vaša strava by mala byť častá (ideálne každé tri hodiny), ale dostatočne bohatá a výživná.

Zápcha

Najčastejšou príčinou zápchy je nedostatok vlákniny. Na druhej strane, ak zvýšite príjem ovocia, zeleniny, strukovín a celozrnných potravín, môžete bojovať proti zápche. Vláknina pomáha telu odstrániť prebytočný odpad z gastrointestinálneho traktu. Ak vláknina, ktorú konzumujeme, nestačí, môžeme začať trpieť zápchou a pociťovať nepohodlie v bruchu a črevách. Plynatosť, nevoľnosť alebo dokonca zvracanie sú len niektoré z problémov.

Určite by ste sa mali vyhnúť zlým sacharidom, ako sú sladkosti. Existujú však tiež sacharidy, ktoré musíme konzumovať. Nedostatok sacharidov v našej strave znižuje hladinu serotonínu, neurotransmiteru, ktorý priamo ovplyvňuje náladu. Ľudia, ktorí nekonzumujú potrebné sacharidy, sa tiež môžu cítiť neustále vyčerpaní.

Nadmerné vypadávanie vlasov

Zložky ako bielkoviny, železo, vitamín E, horčík, selén a meď výrazne ovplyvňujú zdravie a vzhľad vlasov. Vložte do svojho každodenného života viac ovocia a zeleniny. Obsahujú prísady, ktoré posilňujú pokožku hlavy. Pokiaľ ide o bielkoviny, dobrým zdrojom sú kura, ryby, orechy a jogurt, zatiaľ čo železo možno získať z potravín, ako sú strukoviny a špenát.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 21. júna 2023

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.