Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Ničia neuróny v mozgu a zvyšuje riziko Alzheimerovej choroby. Malo by to byť zakázané

reklama:
Ničia neuróny v mozgu a zvyšuje riziko Alzheimerovej choroby. Malo by to byť zakázané

Alzheimerova choroba je jednou z najzáhadnejších chorôb. Cez jej častý výskyt sa zatiaľ nikomu nepodarilo nájsť liek. Vedci však neustále hľadajú a izolujú ďalšie faktory, ktoré môžu prispieť k progresii ochorenia.

Faktory ovplyvňujúce vývoj Alzheimerovej choroby

Alzheimerova choroba je progresívne, nevyliečiteľné ochorenie, ktoré ničí neuróny. Nie je možné určiť jeden faktor spôsobujúci ochorenie. Vek je považovaný za hlavnú príčinu choroby, aj keď genetické zmeny sú tiež dôležité. Vedci z celého sveta sa snažia lepšie porozumieť choroby a faktory, ktoré ovplyvňujú jej vývoj.

Alzheimerova choroba je najčastejšou u starších osôb – odhadované údaje ukazujú, že Alzheimerova choroba postihuje 5 až 10 percent pacientov nad 65 rokov. A 50 percent ľudí starších ako 80 rokov. V súčasnej dobe asi 250 000 trpí Alzheimerovou chorobou. Podľa vedcov sa však toto číslo môže v nasledujúcich desaťročiach výrazne zvýšiť.

Výskum ukazuje, že ľudia s nízkym vzdelaním, ktorí sa vyhýbajú socializácii, a tí, ktorí sú vystavení toxickým látkam, pravdepodobne trpia Alzheimerovou chorobou.

Cukor, účinky na zdravie

Priekopnícky objav urobili vedci z University of Columbia, ktorí analyzovali stravu takmer 2226 dôchodcov počas 7 rokov. Zistili, že riziko vzniku demencie sa zvyšuje s množstvom spotrebovaného cukru.

Vedci vzali do úvahy ako cukor prítomný vo výrobkoch, tak cukor pridaný samostatne. Respondenti, ktorí do kávy alebo čaju pridali viac ako 2 a pol čajovej lyžičky cukru, činili 54 percent. Boli viac ohrození rozvojom demencie než ľudia, ktorí tak nespravili.

To isté platí pre dennú spotrebu sladkých nápojov a energie. Ľudia, ktorí priznali, že ich strava zahŕňa nápoje obsahujúce veľa cukru, mali 27 percent väčšie riziko vzniku Alzheimerovej choroby.

Fajčenie, fyzická nečinnosť, vysoký krvný tlak, cukrovka a obezita sú ďalšími faktormi, ktoré ovplyvňujú riziko vzniku ochorenia.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 1. októbra 2021

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.