Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Nie je starká ako starká! Aký význam má pre dieťa babička zo strany mamy?

reklama:
Nie je starká ako starká! Aký význam má pre dieťa babička zo strany mamy?

Majú na nás väčší vplyv, ako by sme očakávali. Niet pochýb o tom, že starí rodičia zohrávajú v živote dieťaťa nezastupiteľné miesto. Pomáhajú s výchovou, učia nás dobrým spôsobom, zahŕňajú nekonečnou láskou. Niektorí vedci sa však domnievajú, že babičky zo strany mám majú v živote milovaných vnúčat o čosi významnejšie postavenie ako ostatní starkí.

Len málokoho z nás by napadlo, že môže existovať nejaký rozdiel medzi starými rodičmi zo strany otcov a mám. Ich úprimná láska a náklonnosť v nás predsa vyvoláva rovnako príjemné pocity. Podľa vedcov však od jednej zo starých mám dostávame do vienka niečo viac.

Mamy našich mám majú podľa odborníkov užšiu väzbu so svojimi vnúčatami už len preto, že samé porodili ich mamičky. Nie je to však len psychologické spojenie, ktoré robí úlohu týchto babičiek tak dôležitou. Niektoré teórie naznačujú, že medzi starými mamami a ich vnúčatami existuje aj silné genetické prepojenie.

Je to v génoch

Podľa genetiky majú starí rodičia so svojimi vnúčatami zhodných v priemere až 25% DNA. Samozrejme, toto “dedičstvo” získavame od oboch strán rodiny, no vedci si myslia, že babičky zo strany matky majú predsa len o niečo navrch. Nie je ničím výnimočným, že sa potomok poddá viac na starú mamu, než na vás či vášho partnera.Skutočnosť, že mnohí ľudia pripomínajú viac svoje babičky ako vlastné mamy či otcov, využil aj čilský spisovateľ, esejista a dramatik Alejandro Jodorowski. Naznačuje, že zo všetkých štyroch starých rodičov sme najužšie prepojení práve s našimi starkými po línii mamy.

Podľa teórie Jodorowského môžu naše gény „preskočiť“ jednu generáciu a byť odovzdané od našich starých rodičov priamo vnúčatám. Verí tiež, že okrem biologického materiálu matky odovzdávajú svojim dcéram aj emócie, a tie ich zas neskôr odovzdávajú svojim deťom.

Otcovská neistota

Iná teória hovorí o takzvanej „otcovskej neistote“, ktorá môže výrazne ovplyvniť aj motiváciu starých rodičov starať sa o svoje vnúčatá. Koncept naznačuje, že muži si nemusia byť vždy istí, že vychovávajú svoje vlastné deti. Tento pocit môže z dlhodobého hľadiska znížiť zapájenie sa príbuzných z otcovej strany, vrátane babičiek, do starostlivého správania sa k potomstvu.

Foto:pexels.com, pixabay.com

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 7. júna 2023Zdroj brightside.me

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.