Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Niekoľko dôvodov ako podprsenka škodí

reklama:
Niekoľko dôvodov ako podprsenka škodí

Feministky zapaľovali podprsenku ako symbol útlaku žien. A možno mali tak trochu pravdu. Lekári a chiropraktici v posledných rokoch prichádzajú na dôsledky, ktoré má nosenie podprsenky na zdravie ženy. V poslednej dobe sa na sociálnych sieťach množia rôzne výzvy žien na nenosenie podprsenky a absencia tejto spodnej bielizne sa stala módnym trendom. Aké sú teda dôvody, prečo ženské prsia oslobodiť?

Podprsenka bola mnohými považovaná za najlepší vynález ľudstva. Ženám dodala do tej doby nebývalý sex appeal a s tým súvisiace sebavedomie a muži boli nadšení. Móda zdvíhania pŕs sa ale teraz, po necelom jeden a pol storočí, otriasa v základoch. Dokonca sa množia aj zdravotné dôvody, kvôli ktorým je údajne nosenie podprsenky takmer nebezpečnou záležitosťou.

Zvyšujú riziko vzniku rakoviny

Zle zvolená a príliš tesná podprsenka prerušuje prirodzené obehové dráhy kože v oblasti hrudníka. Zamedzuje tak správnemu prúdeniu krvi a hlavne lymfy, ktorá je zodpovedná za detoxikáciu organizmu a jej zamedzovanie sa prejaví zvýšeným ukladaním nebezpečných látok v organizme. Tým sa potom zvyšuje riziko vzniku zápalov či prepuknutia rakovinového bujnenia.

Spôsobuje bolesti chrbta a hlavy

Príliš tesne utiahnuté ramienka podprsenky spôsobujú podľa chiropraktikov zlé držanie chrbtice, hrbenia a okrúhlych ramien. Okrem toho sa ramienka môžu zarezávať v oblasti trapézových svalov, čo pôsobí tuhnutie krčnej chrbtice a nepríjemnej bolesti hlavy. Zhrbená pozícia potom má vplyv nielen na kosti a svaly chrbta, ale môže za časté pálenie záhy a ďalším tráviacim aj dýchacím ťažkostiam.

Zapríčiňuje zoslabenie prsného tkaniva vedúce k ovisnutým prsiam

O podprsenke sa hovorilo, že zabraňuje vzniku ovisnutých pŕs. Ukazuje sa však, že situácia sa má presne opačne. Lekári sa zhodujú na tom, že podprsenky neprirodzene tlačia prsia nahor, čím obmedzujú zdravý vývoj pružných tkanív a majú za následok pokles prsného tkaniva v neprirodzene nízkom veku. Prejavuje sa dokonca u dievčat okolo 18 až 20 rokov.

Nútia ženy podriaďovať sa zvláštnym požiadavkám na vzhľad

Mnoho žien, ktoré prestali podprsenku nosiť, vnímajú tento kus odevu ako jeden zo spôsobov, ktorými sú ženy nútené podriaďovať sa špeciálnym požiadavkám na svoj vzhľad, a to či už v zamestnaní, v škole alebo na iných verejných miestach. Reakcia okolia na ženu bez podprsenky často býva nenávistná až sexuálne útočná. Preto sa jej ženy demonštratívne zbavujú, aby dali najavo svoje nezadateľné práva obliekať sa podľa vlastného uváženia a nie na základe požiadaviek spoločnosti.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 6. mája 2022

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.