Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Niektorí ľudia sa ju neodvážia jesť, aj keď je to jedno z najzdravších maďarských plodov

reklama:
jedno z najzdravších maďarských plodov
Niektorí ľudia sa ju neodvážia jesť, aj keď je to jedno z najzdravších maďarských plodov Foto: www.gettyimages.com

Čierne, červené a biele moruše sú veľmi časté, ale mnohí ich nepoznajú a neodvážia sa ich konzumovať, aj keď ich nájdete v mnohých našich parkoch. Jeho plody by sa nemali jesť nezrelé, pretože sú opojné a halucinogénne, ale sú vynikajúcim zdrojom minerálov (K, Ca, Na, Mg, Fe, Zn), vitamínov (B2, B3, C) a antioxidantov.

Listy sú močopudné, majú vykašliavace a antihypertenzívne účinky. Ich extrakt znižuje hladinu cukru v krvi a podľa niektorých štúdií inhibuje tvorbu nádorov. Jeho varené listy sú dobré na popáleniny. Šťava z ovocia zmierňuje bolesti hrdla, pomáha na kašeľ.

Plody moruše sú tiež bohaté na zdroje flavonoidov, kvercetín, rutín, kempferol, apigenin, luteolín a isocercetin, ktoré sú vynikajúcimi antioxidantami. Biele i červené i čierne plody sú bohatým zdrojom fenolov, a tým blahodarne pôsobia na naše srdce. Červené a tmavo fialové plody obsahujú oveľa vyššie množstvo antioxidantov.

Tmavo sfarbené plody moruše sú skutočne bohaté na flavonoidy, antokyány, karotenoidy a obsahujú viac vlákniny ako bielo sfarbené plody, rovnako ako cenné zdroje pektínu. Spotreba polysacharidu zvaného pektín má veľmi pozitívny vplyv na naše zdravie, podporuje zdravé fungovanie tráviaceho systému a účinne znižuje hladinu cholesterolu a cukru v krvi. Biele ovocie má naproti tomu vyšší obsah fenolu a najvyššiu aktivitu zachytávania voľných radikálov.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 25. júla 2023

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.