- Zivotsdetmi
- Články
- Voľný čas
- Niektorí ľudia sa ju neodvážia jesť, aj keď je to jedno z najzdravších maďarských plodov
Niektorí ľudia sa ju neodvážia jesť, aj keď je to jedno z najzdravších maďarských plodov
Čierne, červené a biele moruše sú veľmi časté, ale mnohí ich nepoznajú a neodvážia sa ich konzumovať, aj keď ich nájdete v mnohých našich parkoch. Jeho plody by sa nemali jesť nezrelé, pretože sú opojné a halucinogénne, ale sú vynikajúcim zdrojom minerálov (K, Ca, Na, Mg, Fe, Zn), vitamínov (B2, B3, C) a antioxidantov.
Listy sú močopudné, majú vykašliavace a antihypertenzívne účinky. Ich extrakt znižuje hladinu cukru v krvi a podľa niektorých štúdií inhibuje tvorbu nádorov. Jeho varené listy sú dobré na popáleniny. Šťava z ovocia zmierňuje bolesti hrdla, pomáha na kašeľ.
Plody moruše sú tiež bohaté na zdroje flavonoidov, kvercetín, rutín, kempferol, apigenin, luteolín a isocercetin, ktoré sú vynikajúcimi antioxidantami. Biele i červené i čierne plody sú bohatým zdrojom fenolov, a tým blahodarne pôsobia na naše srdce. Červené a tmavo fialové plody obsahujú oveľa vyššie množstvo antioxidantov.
Tmavo sfarbené plody moruše sú skutočne bohaté na flavonoidy, antokyány, karotenoidy a obsahujú viac vlákniny ako bielo sfarbené plody, rovnako ako cenné zdroje pektínu. Spotreba polysacharidu zvaného pektín má veľmi pozitívny vplyv na naše zdravie, podporuje zdravé fungovanie tráviaceho systému a účinne znižuje hladinu cholesterolu a cukru v krvi. Biele ovocie má naproti tomu vyšší obsah fenolu a najvyššiu aktivitu zachytávania voľných radikálov.