Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Nikdy nerobte týchto 7 vecí, keď je váš žalúdok prázdny

reklama:
Nikdy nerobte týchto 7 vecí, keď je váš žalúdok prázdny

Vaše zdravie tiež veľa závisí na tom, čo jete a čo pijete, či venujete čas a energiu pozitívnejšiemu mysleniu a začlenenie cvičenia do svojich dní. Neseďte len so založenými rukami a sledujte, ako dni plynú, pretože ste do značnej miery zodpovední za šťastnejšiu a zdravšiu starobu.

Nikdy nerobte nasledujúcich 7 vecí, keď je váš žalúdok prázdny!

1. Neužívajte protizápalové lieky

Vyvarujte sa použitiu aspirínu, paracetamolu a rôznych ďalších protizápalových liekov na prázdny žalúdok. Vždy jedzte trochu a lieky užívajte až potom. Ak ste doteraz užívali lieky na prázdny žalúdok, ani sa nečudujte, že bojujete s tráviacimi problémami. Pred užitím liekov vždy pite mlieko alebo veľa vody.

2. Nepite kávu na prázdny žalúdok

Jedným z najväčších nepriateľov zdravia žalúdka je konzumácia kávy na prázdny žalúdok. Väčšina ľudí miesto raňajok si dá dobrú šálku kávy a môžete začať deň. Káva, dokonca aj bez kofeínu, spúšťa produkciu žalúdočnej kyseliny a môže mať za následok vážnejšie zažívacie ťažkosti. Kofeín je jedným z hlavných inhibítorov serotonínu, a preto, ak nechcete byť celý deň v letargickej nálade, kávu radšej vynechajte.

3. Nikdy nepite alkohol na prázdny žalúdok

Iste viete, že alkohol nie je nápoj, ktorý by najviac vyhovoval žalúdku. Niekedy samozrejme, ak vypijete pohár kvalitného vína, to ešte nie je príliš škodlivé, ale dávajte pozor, aby ste to nikdy nepili na prázdny žalúdok. Alkohol ovplyvňuje nielen žalúdok, ale aj srdce, pečeň a obličky. Medzi alkoholickými nápojmi uprednostňujte nesýtené, pretože toľko nezaťažujú žalúdok.

4. Nežujte žuvačku na prázdny žalúdok

Počas žuvania sa v žalúdku vytvára silná kyselina, ktorá má škodlivý účinok na sliznice. Ak príliš žujeme na prázdny žalúdok, možno budete musieť riešiť aj zápal žalúdka. Žuvanie nie je zdravý zvyk ani s plným žalúdkom, ale ak chcete rovnako žuť, vyberte si aspoň žuvačku bez cukru.

5. Necvičte nalačno

Niektorí ľudia si myslia, že prázdny žalúdok dokáže spáliť viac kalórií, ale vôbec to nie je pravda. Spaľovanie tukov nebude účinnejšie, ak budete intenzívne cvičiť nalačno, ale môžete tým stratiť oveľa viac svalovej hmoty. Pred cvičením sa určite trochu najedzte, ale nepreháňajte to, pretože cvičenie s plným žalúdkom tiež nie je zdravé. Fyzická aktivita zvyšuje produkciu žalúdočnej kyseliny a to môže byť na prázdny žalúdok veľmi škodlivé.

6. Nejesť citrusové plody ani z nich vyrobené šťavy na prázdny žalúdok

Citrusy dráždia prázdny žalúdok kvôli vysokému obsahu vlákniny a kyselín, a to môže byť veľmi škodlivé pre ľudí s gastritídou alebo refluxom. Čerstvo vytlačená citrónová šťava je veľmi zdravá, ale musíte zmiešať citrónovú šťavu a vodu vo vhodnom pomere 1: 2.

7. Nikdy sa nehádajte na prázdny žalúdok

Podľa amerických vedcov, ak sa začnete hádať s prázdnym žalúdkom alebo zahájite dôležité rokovania, váš deň takmer určite skončí neúspechom. Mozog k správnej funkcii potrebuje energiu, a ak je váš žalúdok prázdny, nie je nič, čo by energiu pre šedú hmotu poskytovalo. Ak nemáte čas sa pred skúškou najesť, napite sa teplého nápoja, napr. čaju, horúcej čokolády, a budete uvoľnenejší.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 4. augusta 2021

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.